Universiteit Twente ontwikkelt recordlaser op chip

Dit artikel delen:

Onderzoekers van het Mesa+-onderzoeksinstituut van de Universiteit Twente hebben, in samenwerking met het bedrijf Lionix, de meest smalbandige laser op een chip ter wereld ontwikkeld. Deze laser betekent volgens de universiteit een doorbraak binnen het vakgebied van de fotonica en brengt toepassingen als 5G mobiel internet en nauwkeuriger gps dichterbij.

Bij fotonica worden fotonen (lichtdeeltjes) ingezet voor het transporteren en verwerken van data. Om fotonische chips zo efficiënt mogelijk te laten functioneren, moet je de lichtsignalen goed kunnen controleren. Denk hierbij aan lasers waarbij alle uitgezonden lichtdeeltjes nagenoeg precies dezelfde frequentie, oftewel dezelfde kleur hebben.

De onderzoekers van de Universiteit Twente slaagden er in om een minuscule laser op een chip te ontwikkelen met een maximale bandbreedte (de maximale onzekerheid in frequentie) van slechts 290 Hertz. Dit is de meest nauwkeurige laser op een chip die ooit gecreëerd is, aldus de vorsers.

De ontwikkelde laser is instelbaar (tunable), wat inhoudt dat de gebruiker de kleur van de laser, tot op bepaalde hoogte, zelf kan kiezen. Het gaat om een hybride laser wat betekent dat hij in wezen uit twee verschillende, optisch aan elkaar gekoppelde chips bestaat.

De recordlaser brengt tal van toepassingen binnen bereik, zoals het aansturen van richtbare antennes op telefoonmasten voor 5G mobiel internet, een snellere datastroom door glasvezelnetwerken, nauwkeurigere gps-systemen en sensoren om de constructieve veiligheid van gebouwen of bruggen te monitoren, aldus de universiteit.

Bakermat

Het onderzoek is uitgevoerd door Youwen Fan en Klaus Boller van de vakgroep Laser Physics and Nonlinear Optics van UT-onderzoeksinstituut Mesa+, Applied Nanophotonics, in samenwerking met Ruud Oldenbeuving, Chris Roeloffzen, Marcel Hoekman, Dimitri Geskus en René Heideman van het bedrijf Lionix International.

De Universiteit Twente doet in samenwerking met bedrijven in de omgeving onderzoek op het gebied van fotonica. Zo is de regio de bakermat van de Triplex-technologie, een belangrijke standaard voor fotonische chips.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-11T10:09:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.