T-Mobile US en Sprint fuseren voor 5G-pact

Dit artikel delen:
5G

De Amerikaanse tak van T-Mobile, T-Mobile US, wil fuseren met branchegenoot Sprint. Door die fusie van de nummer drie en vier op de Amerikaanse markt voor mobiele telefonie- en internetdiensten, moet een fusiebedrijf ontstaan dat de financiële en technische slagkracht heeft om in de VS een landelijk dekkend 5G-netwerk op te zetten.

De bedrijven hebben overeenstemming bereikt, maar mededingingsautoriteiten moeten de fusie nog goedkeuren. Als de aangekondigde transactie doorgaat, krijgt het Duitse moederbedrijf van T-Mobile US; Deutsche Telekom, ongeveer 42 procent van de aandelen van Sprint in handen. De Japanse investeerder Softbank, grootaandeelhouder van Sprint, krijgt 27 procent in handen. De resterende 31 procent staat aan de beurs genoteerd. Het gecombineerde bedrijf heeft volgens T-Mobile een waarde van 146 miljard dollar en telt 127 miljoen klanten.

De fusie moet nog worden beoordeeld door de Amerikaanse toezichthouders. Onder de regering Obama toonden de mededingingsautoriteiten zich nog tegen een samenwerking tussen Sprint en T-Mobile omdat dit in strijd zou zijn met de concurrentieverhoudingen.

Volgens Sprint en T-Mobile US is een fusie nodig omdat de partijen niet afzonderlijk veertig miljard dollar kunnen investeren. Dat bedrag is volgens de bedrijven nodig om een landelijk dekkend 5G-netwerk op te zetten en daarmee de dienstverlening rondom mobiel internet voor de toekomst veilig te stellen. Bovendien stellen ze dat een landelijk dekkend 5G-netwerk bijdraagt aan innovatie van de Amerikaanse economie als geheel. Bijvoorbeeld doordat bedrijven gebruik kunnen maken van IoT-toepassingen en snelle mobiele dataverbindingen. 

Landelijk dekkend 5G-netwerk in 2024

"Alleen het gecombineerde bedrijf beschikt over de netwerkcapaciteit die nodig is om snel een landelijk dekkend 5G-netwerk te creëren"

‘Alleen het gecombineerde bedrijf beschikt over de netwerkcapaciteit die nodig is om snel een landelijk dekkend 5G-netwerk te creëren in de kritieke eerste jaren van de 5G-innovatiecyclus’, stelt T-Mobile US in een persbericht over de fusieplannen. Daarin stelt het bedrijf dat de komende jaren zullen bepalen of Amerikaanse bedrijven leidend of volgend zullen zijn in de nieuwe digitale economie die volgens hen rondom 5G ontstaat.

Met Sprint's 2,5 GHz-spectrum, het landelijke 600 MHz-spectrum van T-Mobile en andere gecombineerde netwerkcapaciteiten moet een landelijk netwerk worden gevormd. T-Mobile verwacht dat het netwerk van het gecombineerde bedrijf tegen 2024 gemiddeld vjfftien maal hogere snelheden zal halen dan nu het geval is en klanten veel hogere snelheden zullen ervaren dan met 4G.

Van zwart-wit naar kleuren tv

Om het grote publiek te overtuigen van de grote mogelijkheden van 5G komt Sprint-ceo Marcelo Claure met een wat ouderwets voorbeeld op de proppen: ‘De overgang van 4G naar 5G is als de overstap van zwart-wit naar kleuren-tv.’ Volgens Claure gaat het om een ‘aardverschuiving’ die alleen het gecombineerde bedrijf kan bieden. Het landelijke 5G-netwerk dat door de fusie ontstaat, moet volgens hem de voedingsbodem worden van de volgende golf van innovaties rondom mobiel internet. 

Als voorbeelden van innovatieve toepassingen voor consumenten en bedrijven noemt T-Mobile US ingebouwde displays met augmented reality die alles wat de drager doet en ziet in realtime en cloudgestuurd van informatie voorziet over de mensen en objecten om die gebruiker heen.

Ook worden goedkope sensoren met een batterijlevensduur van tien jaar genoemd, waardoor objecten altijd via internet kunnen worden opgespoord. Daarnaast kunnen volgens T-Mobile en Sprint door 5G oordoppen worden ontwikkeld die realtime vertalingen bieden bij een gesprek met iemand die een andere taal spreekt. Ook omgevingssensoren in de infrastructuur en landbouw worden genoemd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-30T10:45:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.