Industriële sector wil vaart zetten achter 5G

Hannover Messe zet in op 5G-dekking op gehele beursvloer in 2020

Dit artikel delen:

Het is sneller, en het werkt beter. Het 5G Netwerk. Het is er natuurlijk nog niet, maar toch konden we op de Hannover Messe alvast een inkijkje krijgen in de mogelijkheden. Wie heeft hier wat aan? En hoe ver is de ontwikkeling in de industriële sector?

De Deutsche Messe heeft samen met Nokia een speciale 5G Arena opgezet, waarin 10 bedrijven hun 5G-mogelijkheden laten zien. Er zijn ook presentaties. Niet gewoon in Powerpoint, maar met realtime streaming video.

Volgens projectleider Marcus Eibach zijn vooral de latency van 5G (2 milliseconden in plaats van 40 milliseconden bij 4G) en de grotere bandbreedte belangrijk. “Hierdoor kunnen bijvoorbeeld industrieën die werken met video’s en robots veel sneller werken.”

Een voorbeeld hiervan is de Zeiss Group. Deze kennen we vooral van de brillen en lenzen (Carl Zeiss). Maar het Duitse bedrijf maakt ook robot-gestuurde optische sensoren, waarmee ze auto-onderdelen inspecteren. Dat gaat door middel van videobeelden, die razendsnel worden doorgestuurd en geanalyseerd. “Vooral die grotere bandbreedte is voor ons belangrijk”, zegt zakelijk leider Michael Scheffler. “Een heleboel robots maken tegelijk een film. En die moeten allemaal met elkaar communiceren. In de toekomst kunnen we dan robots ook veel mobieler inzetten.”

Het is duidelijk dat de industriële sector vaart wil zetten achter de uitrol van 5G. Zo’n 50 grote bedrijven uit de hele wereld hebben zich al verenigd in de 5G-alliantie ACIA. 

Industriële sector wil vaart zetten achter 5G

Duitsland koploper

In Europa zijn er al tientallen testgebieden bezig met 5G. Duitsland is hierin koploper. In de haven van Hamburg wordt ermee geëxperimenteerd met haven-toepassingen, in Zuid Duitsland is de auto-industrie actief. “Maar er is nog geen 5G-standaard”, zegt Simon Oberthür van de universiteit van Paderborn. “Ze werken overal nog met verschillende frequenties. Dus het duurt nog wel een jaar of 4 of 5 voordat we overal in Europa 5G dekking hebben.”

De Deutsche Messe zelf zal hier niet op wachten. Die wil haar 5G-vleugels volgend jaar over het hele beursterrein uitslaan. Zodat alle applicaties volop kunnen draaien, en zodat alle industrieën echt kunnen laten zien wat ze in huis hebben.  Als de licenties op tijd geregeld kunnen worden, zal de Hannover Messe 2020 compleet anders zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-05T11:57:00.000Z Jeroen de Groot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.