Android 10 doorbreekt alfabetische versiereeks

Na Android Oreo en Pie komt er geen versie met een q, maar gewoon Android 10

Dit artikel delen:

Foto: YouTube

Geen Android Q, maar gewoon Android 10. Zo noemt Google de aankomende versie van zijn mobiele besturingssysteem. Daarmee doorbreekt het bedrijf de versiereeks die sinds 2009 alfabetisch opliep.

Google stopt met het alfabetisch benoemen van Android-versies. Wat in 2009 begon met Android Cupcake (Android 1.5) en later namen kreeg als Froyo, Gingerbread, Kitkat en Oreo, eindigt bij Android Pie.

Pie, de huidige versie van het besturingssysteem, wordt namelijk officieel opgevolgd door Android 10. En dat is niet omdat ze het bij Google te lastig vonden om een zoetigheid met de q als beginletter te verzinnen. Gewone nummering is duidelijker en universeler, is het idee.

Niet goed begrepen

"Alfabetische namen worden niet in elke taal goed begrepen"

De alfabetische namen worden niet in elke taal goed begrepen, schrijft Sameer Samat vandaag in een bedrijfsblog. Hij is bij Google vice president product management voor Android. Zo zijn volgens hem de l en de r in sommige talen niet goed uit elkaar te houden. Daardoor is niet voor iedereen duidelijk dat Android Lollipop de versie is die direct na Kitkat uitkwam. Ook worden begrippen als Marshmellow en Pie niet overal begrepen.

Daarom dus Android 10. En om alle conventies te doorbreken, heeft het Android-team direct het logo een facelift gegeven. Het oude logo stamt uit 2014 en krijgt zwarte letters en een speciale rol voor het groene robothoofd.

Verschijnt eind september

Android 10 verschijnt waarschijnlijk eind september. Inmiddels zijn er zes testversies, waarvan de zesde waarschijnlijk de laatste bètaversie is. Belangrijkste vernieuwing ten opzichte van eerdere Android-versies zijn de geschiktheid voor plooitelefoons en 5G-verbindingen. Er is veel aandacht voor donkere schermvarianten, nieuwe emoji's en natuurlijk de beveiliging van toestel en verbinding.

Wereldwijd draaien ongeveer tweeënhalf miljard smartphones en tablets op een versie van Android, meldt Samat in zijn blog.

Android Q wordt Android 10

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-22T15:53:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.