China Mobile op 70 miljoen 5G-abonnees

Dit artikel delen:
Chinese vlaggen

Na Zuid-Korea begint 5G nu ook in China aan te slaan. China Mobile meldt thans zeventig miljoen 5G-abonnees te hebben. Overigens is het groeipotentieel groter, want 's werelds grootste operator telt 947 miljoen mobiele klanten. Het aantal vaste-breedbandklanten is 197 miljoen.

In Zuid-Korea gaat de adoptie van 5G veruit het snelste. De nieuwe techniek is daar vrij breed verspreid. Grote delen van het land hebben al 5G-dekking, terwijl anders dan in Nederland ook heel snelle varianten worden toegepast. In Zuid-Korea zijn namelijk ook al hoge frequenties geveild. Koeweit, Zwitserland, de VS en Qatar lopen voorop, aldus cijfers van Omdia. 

Vooral in de VS wordt veel in 5G geïnvesteerd. Verizon heeft een zeer snel netwerk, maar de dekking met hoge frequenties is gering. Bij T-Mobile Amerika, dat onlangs Sprint overnam, is de situatie net andersom. In Amerika gebruikt T-Mobile vooralsnog vooral lage frequenties (600 MHz) die echter wel een behoorlijk bereik hebben. Ook AT&T biedt weinig snelheid terwijl ze qua dekking een middenpositie inneemt. 

De verschillen in snelheid zijn enorm omdat uiteenlopende frequenties worden gebruikt. In sommige delen van de VS merken consumenten nauwelijks het verschil tussen 5 en 4G. Ook de eerste 5G-netwerken die in Nederland worden uitgerold, bieden consumenten weinig snelheidsvoordelen. De responsetijd is echter wel korter, wat bij gaming een pre is. Ook kunnen veel meer mensen met 5G tegelijk in een klein gebied ongestoord video's streamen. 5G is overigens vooral bedoeld voor het bedrijfsleven. Met name het internet of things (iot) kan van 5G profiteren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-14T12:56:00.000Z Alfred Monterie