Aantal 5G-abonnees groeit ver boven verwachting

Dit artikel delen:

Het aantal 5G-abonnementen neemt wereldwijd veel sneller toe dan eerder werd aangenomen. Ericsson heeft haar ramingen voor dit jaar opnieuw naar boven moeten bijstellen. Eind dit jaar wordt een aantal van 220 miljoen 5G-abonnees verwacht waarvan 175 miljoen in China. Afgelopen zomer werd nog uitgegaan van een totaal van 190 miljoen.

Dit blijkt uit het Ericsson Mobility Report, een halfjaarlijkse publicatie.

Eind december wonen meer dan 1 miljard mensen in een gebied met 5G-dekking. Dat is 15 procent van de gehele wereldbevolking. In 2026 zal al 60 procent van alle wereldburgers toegang hebben tot 5G. Het aantal 5G-abonnementen wordt voor dat jaar geraamd op 3,5 miljard. Vier op de tien mobiele abonnementen zal dan 5G zijn.

De sneller dan verwachte stijging van het aantal abonnees komt vooral door China. Daar is sprake van een felle concurrentie tussen mobiele providers. Ook de beschikbaarheid van smartphones die voor 5G geschikt zijn, valt erg mee. Aanvankelijk werd gedacht dat het aanbod zich zou beperken tot high end toestellen. Maar in China zijn al toestellen verkrijgbaar voor minder dan tweehonderd dollar. Patrick Cerwall, executive director van Ericsson, zei in een toelichting dat de prijzen heel snel omlaag zijn gegaan. Bovendien versnelt de functionaliteit op de toestellen. Wat vorig jaar high end was, zit nu op een middenklasser.

Sneller dan 4G

De penetratie van 5G gaat volgens Ericsson veel sneller dan die van 4G. 5G loopt bijna twee jaar voor op 4G. Dit komt mede omdat de overstap voor de toestelfabrikanten technisch gezien minder ingrijpend is. Bovendien hebben Chinese fabrikanten die agressief innoveren, thans een veel groter marktaandeel.  

Vaste draadloze toegang (fixed wireless access, fwa), een alternatief voor draadloze internettoegang naar woningen en kantoren dat komt in de plaats van telefoonlijnen, kabel of glasvezel, groeit ook sterk. Bijna twee derde van de dienstverleners wereldwijd biedt dit aan. De fwa-verbindingen zullen naar verwachtingen meer dan verdrievoudigen. Tegen eind 2026 bereiken ze meer dan 180 miljoen mensen. Ze nemen dan een kwart van al het mobiele netwerk-dataverkeer voor hun rekening. Het dataverkeer stijgt snel. India kent momenteel het hoogste gemiddelde gebruik in gigabytes per maand.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-01T15:35:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.