Samsung stopt nieuwe smartphones vol ai

Dit artikel delen:

Samsung heeft zijn nieuwe highend smartphones - de S21-serie - vol kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, ai) gestopt. Dankzij een meer geavanceerde 5 nanometer chip (Exynos 2100) is twee keer zo snelle ai mogelijk. Per seconde kan deze processor 20 terabyte (TB) aan informatie verwerken. De cpu is 20 procent sneller, terwijl de GPU 35 procent in de plus zit.

Volgens T.M. Roh, president van Samsung en hoofd van de divisie mobile communications, is de nieuwe processor van de S21-serie niet alleen sneller en energiezuiniger maar biedt deze ook allerlei nieuwe ai-mogelijkheden. Met name aan de camera is een hele toolbox aan nieuwe ai-aangedreven functies toegevoegd. Roh: ‘Artifical intelligence doet voortaan al het denkwerk voor jou tijdens het fotograferen.’

Bij het maken van een video legt de camera tot veertien stilstaande en bewegende beelden met één klik vast. Een andere functie maakt het mogelijk tegelijk live video en foto's te maken. Uit de 8K-video-opnamen worden beelden in een resolutie van 33 MP geselecteerd.

Je hoeft dus niet meer na te denken of je een video gaat maken of foto's. 8K-video is vier keer scherper dan 4K. Verder kan je camera's aan de voor- en achterkant tegelijkertijd aan zetten. Zo wordt het mogelijk je zelf en de persoon die je interviewt op te nemen. De software selecteert automatisch de hoogtepunten.

De met ai uitgeruste camera regelt dat het beste shot wordt gemaakt. De portretstand zorgt dat het onderwerp loskomt van de achtergrond. Ook worden opties voor virtuele studioverlichting en achtergrondeffecten geboden.

Oorknopjes

Ai maakt ook de oorknopjes intelligenter. Slimme algoritmen herkennen je stem. Als allerlei mensen in een ruimte door elkaar praten, treedt je stem nog eens extra duidelijk op de voorgrond. Ook wordt de muziek vanzelf zachter gezet als jij het woord neemt. 

De nieuwe chip is ook beter in staat gevoelige informatie te beschermen. Veiligheid en privacy staan op een hoger niveau. De S21 is beschermd door een beveiligingsplatform op chipsetniveau (soc: system on a chip). Aan de extra beveiligde processor is een fraudebestendig beveiligd geheugen toegevoegd.  

Smartphones gaan ook meer richting het internet of things (iot). De nieuwe S21 heeft een functie waarmee andere Galaxy-apparaten zoals oorknopjes gemakkelijk zijn terug te vinden, ook als ze offline zijn. Smart tags maken het mogelijk spullen terug te vinden die niet zijn verbonden. Ook huisdieren zijn zo te lokaliseren.

Digitale sleutel

Topman Roh kondigde ook een digitale sleutel aan. Met een aantal autofabrikanten waaronder Audi, BMW en Ford wordt samengewerkt om een digitale sleutelervaring mogelijk te maken. Straks kan je met de smartphone contactloos de autodeur ontgrendelen zodra je in de buurt bent. 

Samsung werkt samen met brancheorganisaties om Ultra Wide Band (UWB) en digitale sleutels te standaardiseren. Behalve op auto's met UWB ‘past’ de digitale sleutel straks ook op auto's die van NFC zijn voorzien. Voor extra gemak is de digitale sleutel ook te delen met smartphones van andere mensen, ongeacht het merk en het platform.  

Tenslotte kondigden Samsung en Google aan nog intensiever te gaan samenwerken, met name bij het koppelen van allerlei apparaten aan elkaar. Ook bij 'rich communication services’ (RCS) op Android, de volgende generatie chat, gaan beide ondernemingen meer gelijk op lopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-14T21:23:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.