Google verliest hoger beroep in antitrustzaak

Dit artikel delen:

De Europese Commissie heeft Google in 2018 terecht een miljardenboete opgelegd wegens machtsmisbruik met het mobiele besturingssysteem Android. In hoger beroep heeft dit onderdeel van Alphabet een pijnlijke nederlaag geleden.

Het wordt het bedrijf kwalijk genomen dat fabrikanten van smartphones verplicht vooraf de Google-zoekmachine moesten installeren om van Android gebruik te maken. Ook legde Google onterecht andere beperkende voorwaarden op.

Het Gerecht van de Europese Unie stelde de Commissie grotendeels in het gelijk. Alleen op ondergeschikt punt wist het legertje van Google-advocaten te scoren, waardoor de boete met vijf procent werd verlaagd naar 4,125 miljard euro. De boete was destijds de hoogste ooit door de EU opgelegd.

Overigens kan Google nog stappen naar de hoogste rechter bij het Europees Hof van Justitie. Een woordvoerder van het bedrijf zei in een eerste reactie teleurgesteld te zijn over het vonnis omdat Google voor iedereen juist meer keuze mogelijk heeft gemaakt.

In totaal had Google drie hoger beroepen tegen EU-uitspraken lopen. Daarvan zijn er nu twee verloren. Voor eurocommissaris Margrethe Vestager is dat een mooie opsteker, nadat ze eerder dit jaar een aantal tegenslagen kreeg te verwerken onder meer in juridische procedures rond Intel en Qualcomm.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-14T12:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.