Mobiele operators openen hun infrastructuur

Universele netwerk-api's verlagen drempel voor ontwikkelaars

Dit artikel delen:

Vooraanstaande mobiele-netwerkoperators gaan hun infrastructuur openstellen voor ontwikkelaars en cloud-aanbieders. Ze bieden uniforme toegang tot diensten zoals authenticatie, lokalisatie, cybersecurity en facturering, ongeacht de onderliggende infrastructuur.

De GSMA, de belangenorganisatie van netwerk-operators, lanceert een nieuw initiatief voor gestandaardiseerde interfaces naar telecommunicatie-infrastructuur. Het GSMA Open Gateway Initiative werd aangekondigd tijdens de opening van het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona.

De netwerken van de telco’s waren de laatste infrastructuur die nog niet via code toegankelijk was. Onder de hoede van de Linux Foundation is al een begin gemaakt met universele netwerk-api’s (applicatie-programmeer-interfaces). Standaardisatie van de toegangspoorten tot netwerken verlaagt de drempels voor ontwikkelaars aanzienlijk, aldus de GSMA.

Mats Granryd, directeur-generaal van GSMA, ziet een aardverschuiving in de manier waarop diensten worden ontworpen en geleverd. Hij vergelijkt de betekenis hiervan met de komst van roaming In 1987. Toen gingen dertien landen hun mobiele spraakdiensten harmoniseren waardoor je ook eenvoudig in het buitenland via andere netwerken kon bellen. Nu 35 jaar later heeft Open Gateway het potentieel om een vergelijkbare impact te hebben op digitale diensten, aldus Granryd. ‘Integratie van mobiele operators en cloud-diensten maakt een nieuwe wereld van kansen mogelijk.’ Microsoft-topman Satya Nadella zei dat cloudproviders nu nieuwe functies aan de netwerken kunnen toevoegen.

Gebruiksvriendelijke api’s

21 grote mobiele providers waaronder Vodafone, Orange, Deutsche Telekom, Telefónica, Orange, AT&T, Verizon, China Mobile, KT (Korea) en Swisscom ondersteunen het initiatief. Ook de grote cloudproviders AWS, Microsoft en Google doen mee, evenals Ericsson/Vonage, Nokia en Intel. Ericsson verwacht dat door gebruiksvriendelijke api’s netwerkfunctionaliteit centraal komt te staan in de digitale transformatie van ondernemingen.

Overigens liet Ericsson-topman Ekholm kritische geluiden horen over de staat waarin de Europese mobiele providers zich bevinden. Probleem is dat deze onvoldoende hun netwerken kunnen uitbouwen. De versnippering is te groot. Grote landen als de VS, China en India tellen slechts twee tot drie landelijke operators. In Europa heeft elk land er minstens drie die allemaal een kleine markt moeten delen. Ekholm acht consolidatie noodzakelijk wil Europa concurrerend blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-28T10:11:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.