WeGoStem interesseert 7500 kinderen in tech

Onderwijs

Ruim vierhonderd vrijwilligers hebben zich aangemeld voor WeGoStem 2019. Dat is ruim twintig procent meer dan vorig jaar. De vrijwilligers begeleiden tijdens de Europese CodeWeek ruim 7.500 kinderen om hun eigen kunstrobot te bouwen. De organisatie zoekt nog zo’n tweehonderd vrijwilligers om kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar warm maken voor wetenschap en techniek.

Het WeGoStem-initiatief laat Belgische scholieren op een creatieve manier kennismaken met stem-vakken (science, technology, engineering, en mathematics). Dit jaar hebben al ruim vierhonderd vrijwilligers zich aangesloten bij het initiatief. De organisatie zegt dat hiermee één op vijftien kinderen in België te bereiken.

In totaal gaan ruim 7.500 kinderen een zogeheten ArtBot bouwen, een robot die zelfstandig een tekening maakt. De kinderen assembleren zelf alle mechanische onderdelen, ze sluiten de elektronica aan en ze programmeren de robot. Ze bouwen niet alleen, maar ze experimenteren ook tot hun robot 'de perfectie bereikt en de mooiste, meest artistieke van alle tekenrobots wordt'.

WeGoStem zoekt nog een tweehonderdtal vrijwilligers die een workshop willen geven. Hier zijn geen specifieke diploma’s of ervaring voor nodig. Na een korte opleiding kan elke volwassene de WeGoStem-workshop geven op school. Enige vereisten: passie, enthousiasme en liefde voor wetenschap en technologie.

Alle kinderen

WeGoStem zet zich in om de zogenaamde ‘gender gap’ in de techsector te bestrijden. Door de workshops op scholen te organiseren worden zowel jongens als meisjes bereikt. Bovendien is 39 procent van de WeGoStem-vrijwilligers vrouw, waardoor bij elke school een gemengde groep van drie rolmodellen staat waarvan minimaal één vrouw.

Ook selecteert het doelgericht de deelnemende scholen, zodat voor 30 procent kansarme kinderen worden bereiken die veelal thuis minder toegang tot computers of digitale technologie hebben.

tot slot zegt WeGoStem dat het initiatief breder in België wordt ingezet. Waar de nadruk de voorbije twee edities lag op Vlaanderen, doen dit jaar al 26 procent vrijwilligers uit Brussel en Wallonië mee. Hiermee is impact in Franstalig België verdubbeld, aldus de organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-29T14:32:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.