Universiteiten starten kenniscentrum voor ai

VUB, UGent en KU delen kennis over ai met bedrijven, politici en burgers

netwerk

Onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de KU Leuven en UGent starten het Kenniscentrum Data & Maatschappij. De hub, gevestigd op de campus van VUB, gaat kennis en ervaringen rond ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van kunstmatige intelligentie (ai) verzamelen en delen met bedrijven, politici en burgers. Het initiatief kadert in het Vlaamse Beleidsplan Artificiële Intelligentie.

Kunstmatige intelligentie en data-gedreven-toepassingen bieden mogelijkheden voor de samenleving, maar roepen ook vragen op. Om die vragen te beantwoorden, richten onderzoeksgroepen van VUB, KU Leuven en UGent het Kenniscentrum Data & Maatschappij op.

Naast kennis vergaren en vragen beantwoorden over kunstmatige intelligentie en datagedreven technologieën, gaat het centrum onderzoek uit de betrokken onderzoeksgroepen omzetten in toegankelijke en praktische rapporteren, richtlijnen en toolkits. Hiermee verwachten ze de stakeholders waaronder de bedrijfswereld, beleidsmakers, het middenveld en grote publiek, maximaal te bedienen.

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij is vandaag geopend door Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V). ‘Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen zijn de motor voor maatschappelijke vooruitgang maar vergen ook diepgaande ethische reflecties en toetsingskaders’, vertelt zij. ‘Op die manier vergroten we het maatschappelijk draagvlak voor digitalisering en kunstmatige intelligentie. Vlaanderen, België en Europa kunnen van deze ethische toetsingskaders voor digitale innovatie het verschil maken tegenover grootmachten in deze wereld.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-09T11:29:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.