Vlaanderen krijgt gratis ai-cursus

Samsung en Universiteit van Vlaanderen werken aan Vlaamse online-training

Vlaanderen krijgt binnenkort een online-cursus dat burgers schoolt in de basisprincipes van kunstmatige intelligentie (ai). Deelnemers volgen in zes uur tijd acht lessen en behalen na afronding een certificaat. De leergang is deze zomer beschikbaar.

De Vlaamse ai-cursus moet burgers meer inzicht geven in kunstmatige intelligentie nu er steeds meer toepassingen ontstaan die een impact hebben op het dagelijks leven en - in brede zin - de maatschappij, de overheid en het bedrijfsleven. Vragen die beantwoord worden, zijn: Hoe werkt het onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? Hoe voorkom je dat algoritmen bijdragen aan het vergroten van de ongelijkheid, of juist het creëren van eenheidsworst?

De cursus is gebaseerd op de Nationale AI-cursus, die eind 2018 in Nederland werd geïntroduceerd. Deze wordt nu volledig gericht op het Vlaamse publiek: professoren verbonden aan Vlaamse universiteiten geven duiding en er wordt gebruik gemaakt van lokale voorbeelden. Initiatiefnemers van deze Vlaamse variant zijn Samsung en de Universiteit van Vlaanderen.

De studie is naar verwachting in de zomer van 2020 volledig klaar en beschikbaar in Vlaanderen. De partijen bekijken de mogelijkheid om dit later uit te breiden naar Wallonië en om dus een Franstalige variant aan te bieden.

Nederland

Eind 2018 is de Nationale AI-cursus in Nederland uitgerold. In dat vijf uur durende programma worden Nederlanders geschoold over de basisprincipes van ai en behalen zij een certificaat. De gratis training is een initiatief van AI for Good, ICAI en Elephant Road. Hier zijn weer diverse Nederlandse organisaties aan verbonden. In ruim een jaar tijd hebben zeventigduizend mensen deelgenomen aan de cursus.

8 lessen

De Vlaamse AI-cursus bestaat uit acht lessen:

  1. Een kijkje in de wereld van ai
  2. Wat is ai?
  3. Is een zoekmachine ook ai?
  4. Machine learning
  5. Deep learning
  6. Ai in het dagelijks leven
  7. Ai en de regels
  8. Het werk van de toekomst
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-30T12:01:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.