Drone helpt bij evacuaties van verpleeghuizen

Dit artikel delen:

De Blue Jay Aeden-drone, die 9 juli tijdens een demonstratie in het Evoluon in Eindhoven werd getoond, beschikt over toepassingen zoals een verbinding met het brandalarm, emotie detectie/response en een video-livestream.

Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een drone ontwikkeld die ouderen bij brand in een verpleeghuis naar de uitgang leidt. Nog voordat de brandweer arriveert, kunnen senioren zo in veiligheid worden gebracht. Doordat ouderen tijdens evacuaties vaak niet weten wat ze moeten doen, raken ze soms in paniek. Ze weten dan niet meer de weg naar buiten te vinden.

Blue Jay Aeden kan deze mensen geruststellen en helpen de juiste route te vinden. Zo moeten mensenlevens gered worden. Zeshonderd keer per jaar wordt een verpleeghuis in Nederland ontruimd wegens brandgevaar. 

De vliegende robot is interactief. Ingebouwd is een camera die emoties waarneemt en ook begrijpt. De drone kan reacties herkennen zoals boosheid, verdriet en verrassing. Daarbij wordt volgens de makers een nauwkeurigheid bereikt van 94 procent. 

Deze emotionele intelligentie is mede het resultaat van een Convolutional Neural Network, een vorm van deep learning die veel wordt toegepast voor beeldherkenning. Door een groot aantal visuele beelden te analyseren ziet de robot in welke staat mensen verkeren. Blue Jay reageert door zelf een emotie te tonen, waardoor bewoners zich meer op hun gemak voelen. Als mensen de drone vertrouwen, zullen ze hem sneller volgen.

Het Eindhovense team Blue Jay is sinds september 2015 actief. Studenten van verschillende faculteiten onderzoeken er de mogelijkheden van drones in thuissituaties.

Drone voor evacuatie verpleeghuis, video: Studio 40 (lokale omroep Eindhoven).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-12T09:16:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.