VUB plant eerste academische bachelor in ai

Als alles goed loopt, start de Vrije Universiteit Brussel een gloednieuwe opleiding bachelor of science in de artificiële intelligentie (ai). Dat zou dan de eerste in België zijn.

Bij de intrede van het academiejaar 2022-2023 zal de Vrije Universiteit Brussel waarschijnlijk starten met een opleiding bachelor of science in de artificiële intelligentie.

Eind 2020 werd de opleiding op punt gezet en begon een grondige externe erkenningsprocedure, die vorige week resulteerde in een positief advies. De Vlaamse regering beslist binnenkort formeel of deze opleiding inderdaad ingericht mag worden.

Volgens de VUB gaat het om een primeur. ‘De voorgestelde academische bacheloropleiding zal als eerste in het Belgische en dus ook Vlaamse universitaire landschap tegemoet komen aan een reële nood op de arbeidsmarkt’, aldus Jan Danckaert, vice-rector onderwijs- en studentenbeleid.

Was er dan nog geen opleiding rond ai aan onze universiteiten of hogescholen? Dat wel. Zo krijgen de studenten burgerlijk ingenieur van de KU Leuven ai aangeboden als optiemodule binnen hun masteropleiding computerwetenschappen.

En er zijn ook hogescholen (zoals Vives, Thomas More  en Howest) die ai integreren in hun professionele bacheloropleiding, en dan als traject of keuzerichting. Bij het initiatief van VUB gaat het om een academische bachelor.

Breed en interdisciplinair

De opleiding heeft, volgens Danckaert, het potentieel om een brede instroom aan studenten aan te trekken dankzij haar mix van stem-vakken (wiskunde, computerwetenschappen) en menswetenschappelijke vakken (cognitie, taalkunde, recht en ethiek).

Het curriculum van de opleiding zal, volgens hem, bovendien een breed pakket basisvakken bevatten, elementair voor het vakgebied van de ai, zoals algoritmen en datastructuren, zoekprocessen en neurale netwerken. Daarnaast worden doorheen het curriculum vier discipline-overschrijdende thema’s gedefinieerd: ethiek, menselijke intelligentie, ai en wetenschappelijke methoden.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-31T12:04:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.