KPN ziet winst boven verwachting stijgen

Geld groei financieel

KPN ziet haar winst in het tweede kwartaal van dit jaar boven verwachting stijgen. Exclusief eenmalige posten zou de winst met 24 miljoen euro zijn toegenomen vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Door een boekhoudkundige winst op de Glaspoort joint venture met het pensioenfonds APG, een eenmalige voorziening en een boekwinst op de verkoop van KPN ICT Consulting aan Cegeka werd de nettowinst opgeblazen tot 800 miljoen euro.

Joost Farwerck, ceo KPN, meldt een omzetgroei in het mass-marketsegment. Voor het eerst in vier jaar groeide de omzet uit mobiele diensten voor consumenten. Farwerck: ‘Het totale aantal klanten in zowel de consumenten als de zakelijke markt blijft in een stevig tempo groeien.’ 

De omzet uit diensten voor het mkb daalde met 3,1% vergeleken met een jaar eerder. Maar ten opzichte van het eerste kwartaal groeiden deze met 2,6%. Er zijn dus voorzichtige tekenen van herstel. Farwerck spreekt van een verbeterende trend. Volgens hem ligt de omzet op het schema zich in de tweede helft van dit jaar te stabiliseren. Dit kan als een eind komt aan migraties en het KPN EEN MKB platform meer inkomsten uit cross-selling oplevert. Groei uit breedband- en netwerkdiensten en IT-diensten werd teniet gedaan door lagere inkomsten uit mobiele en vaste voice-diensten. De inkomsten uit Fixed Voice daalden met 21%. De omzet uit IT Services voor het mkb steeg 47% vergeleken met een jaar geleden, met name door Cloud & Workspace services.

Bij de zakelijke diensten voor grote ondernemingen (LCE) daalde de omzet uit diensten met 6,2%. Access & Connectivity leverde 5,3% in. De inkomsten uit IT-diensten daalden in dit segment met 10%. De inkomsten uit Tailored Solutions namen met 4,2% af. De net promotor score (NPS) op de zakelijke markt verbeterde tot de record hoogte van 4+. 

Afgelopen kwartaal werd de mijlpaal van drie miljoen glasvezelaansluitingen gepasseerd. Momenteel kan bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens over glasvezel beschikken; het overgrote deel via KPN. Dankzij de joint venture Glaspoort kan KPN haar ambitie versnellen. Farwerck verwacht gezamenlijk eind 2026 ongeveer 80% van Nederland te voorzien van glasvezel. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-27T11:56:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.