Wie zijn in België de leiders in outsourcing?

TCS, Accenture en Capgemini in het domein van applicaties en digitaal. En Atos en Kyndryl als het gaat om infrastructuur en cloud. Dat zijn de leidende outsourcers in België volgens een recent rapport van S-Square, dat voor het eerst ook de spelers in cybersecurity on de loep nam.

Meer precies gaat het om de nieuwe editie van 'Partnership Benchmark 2021' van S-Square, een bureau dat advies en research biedt op het vlak van outsourcing in België. Zeventig outsourcingklanten namen deel aan het onderzoek, zowel bedrijven als overheidsorganisaties. In totaal evalueerde het bureau meer dan 170 contracten en nam het interviews af met de belangrijkste dienstverleners.

Het onderzoek behandelt drie domeinen rond outsourcing in ons land: applicaties & digitaal, infrastructuur & cloud en cybersecurity, wat een nieuwe categorie is. Het is de tweede keer dat het onderzoek plaatsvindt.

De meeste aandacht gaat naar de partijen die in die domeinen als leider zijn te bestempelen. Zo komt Capgemini bij de partijen TCS en Accenture als leider binnen de categorie applicaties en digitaal. Kyndryl (de nieuwe naam voor IBM in infrastructuur) sluit zich aan bij Atos in de categorie van leiders voor infrastructuur & clouddiensten.

Bij S-Square stellen ze bij it-outsourcers Wipro en Stefanini een versterkte focus op België vast. Zij maken hun debuut in het onderzoek. Voor cybersecurity – de derde categorie - bestaat de top vijf uit Capgemini, Atos, Kyndryl, Accenture en Proximus. Niche spelers hier zijn Nviso and Excellium.

Uitdagingen: talent en cloud

Uit de interviews met klanten en dienstverleners blijkt dat de grootste uitdaging de strijd om talent is. Getriggerd door Covid was er vorig jaar een piek in de vraag naar technologie en digitale transformatie. Deze piek, gecombineerd met de schaarste aan nichevaardigheden en de mogelijkheid van thuiswerken, leidt tot een uitdaging in het vinden van geschikte medewerkers. Organisaties moeten ook hun sourcinglocaties diversifiëren, bijvoorbeeld door offshore-capaciteiten aan te vullen met nearshore.

Het tweede hete hangijzer voor de cio was is hij of zij de reis naar de cloud gaat organiseren en sourcen. Zo geeft, volgens S-Square, meer dan negentig procent van de ondernemingen aan dat ze op de een of andere manier gebruikmaken van de publieke cloud. Verschillende organisaties willen meer dan vijftig procent van hun workloads naar de cloud migreren. Maar tussen het bedenken van de juiste cloud-strategie, het beheren van de verschillende dienstaanbiedingen tot het beslissen over de mate van transformatie, is er veel complexiteit die daarbij moet worden beheerd.

Bij S-Square stellen ze wat dat betreft een variabele mix voor van interne cloudcapaciteiten, gecombineerd met met vaardigheden van cloudservicesproviders én de juiste managed-serviceproviders. Dit alles afhankelijk van de fase van de reis naar de cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-17T12:09:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.