Russisch bedrijf Luxoft stopt in Rusland

Ook moederbedrijf DXC staakt activiteiten

De van oorsprong Russische softwareontwikkelaar Luxoft trekt zich vanwege de oorlog in Oekraïne terug uit Rusland. Daar werken zo'n vierduizend man. Tegelijkertijd kondigt het bedrijf, tegenwoordig onderdeel van DXC Technology, een noodpakket van enkele miljoenen dollars aan om de medewerkers in Oekraïne te helpen. Dat zijn er ook zo'n vierduizend. Ook moederbedrijf DXC verlaat Rusland.

Medeoprichter en topman Dmitry Loschinin richtte Luxoft in 2000 in Moskou op. Het bedrijf is uitgegroeid tot een internationale softwareontwikkelaar waar ruim tienduizend mensen werken met sinds een aantal jaren een hoofdkantoor in het Zwitserse Zug. In de Benelux is er een vestiging in Eindhoven. In 2019 kocht het Amerikaanse it-concern DXC Technology Luxoft, dat de eigen naam is blijven dragen.

Topman Loschinin laat in een verklaring weten dat het besluit om te stoppen van de activiteiten in Rusland hem 'met grote droefheid vervult', maar dat er geen andere keuze rest. 'Dit is een direct gevolg van de tragische oorlog in Oekraïne die heeft geleid tot de dood, verwonding en ontheemding van onschuldige burgers in het gehele land en daarbuiten... We zijn een internationale organisatie en onze Oekraïense familie is een integraal onderdeel van ons succes en identiteit als bedrijf.'

Steun

In Oekraïne werken ongeveer vierduizend mensen voor Luxoft, in vestigingen in Kiev, Odessa en Dnipro. Een woordvoerder van DXC laat weten dat er hulp wordt geboden om deze medewerkers en hun gezinnen te helpen veilig te blijven. 'Dit omvat 24/7-hotlines en hulp bij verhuizing, huisvesting, vervoer en financiële steun. Tot nu toe hebben we geholpen bij de evacuatie van enkele honderden mensen naar veiliger locaties.' Daarvoor stelt Luxoft een hulppakket ter beschikking ter waarde van enkele miljoenen dollars. Ook doneren Luxoft en DXC aanzienlijke bedragen aan het Rode Kruis.

Moederbedrijf DXC vertrekt eveneens uit Rusland. 'Op basis van de agressie van de Russische regering doen wij niet langer zaken in Rusland en hebben wij besloten om deze markt te verlaten', meldt het concern. Wat precies de gevolgen zijn voor de Russische werknemers van DXC en Luxoft en of de ondersteuning van klanten zomaar opgezegd kan worden, daar kon de zegsman geen antwoord op geven. 'De details daarvan werken we momenteel uit'. Wel zegt DXC dat er ook steun is voor 'de Russische collega's in deze tijden van nood.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-08T12:13:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.