Is Edpnet een Russisch bedrijf?

Heb je als klant van internetprovider Edpnet nood aan support, dan krijg je vaak iemand met een Russische tongval aan de lijn. Is deze kleine Belgische internetprovider in Russische handen? En heeft het bedrijf veel last van het conflict in Oekraïne?

Bij de Belgische internetprovider Edpnet gebeurt flink wat van de support vanuit Rusland. Ook op het vlak van hun netwerk is er een duidelijke link met Rusland. Tot voor enkele maanden geen probleem, maar met het conflict in Oekraïne is dat wel een item.

Hallo Edpnet? ‘Wij zijn niet in handen van Russen en hebben dus geen Russische eigenaars’, antwoordt coo Joachim Slabbaert. Maar de Russische link is er ontegensprekelijk. ‘Een groot deel van onze ondersteunende diensten worden wel door onze Russische collega's uitgevoerd. Verder hebben we wel netwerkverbindingen naar Rusland, maar deze worden enkel gebruikt om ondersteuning te geven’, legt hij uit.

‘Voor avontuurlijke medewerkers’

Dat Edpnet – en hun klanten - op de een of andere manier last hebben van de situatie in Rusland kan Slabbaert van Edpnet niet stellen. ‘Onze medewerkers hebben vanzelfsprekend zorgen, maar blijkbaar blijft onze support prima’, stelt hij. ‘Verder weet je natuurlijk nooit wat er daar beslist wordt, maar voorlopig lijkt alles onder controle.’

Wat doet Edpnet overigens in Rusland? ‘Hoe we daar terecht gekomen zijn, is een lang verhaal’, stelt Slabbaert. Het komt erop neer dat de marktuitbreiding indertijd een economisch voordeel gaf aan Edpnet. En daarnaast zag het de inbreng van technische knowhow uit Rusland als verrijking. In eerdere communicatie omschreef Edpnet de stap naar Rusland ook als ‘de kans aan meer avontuurlijke medewerkers om hun horizon te verruimen.’ Dat laatste kan je vandaag dus als een understatement bestempelen.

Filip en Mathilde

De Russische connectie van Edpnet bestaat overigens al een tijdje. Reeds in 2005 zette Edpnet voor het eerst voet op Russische bodem. De toenmalige ceo Philip Deutz zag een groot potentieel in deze ‘opkomende markt’. Het bedrijf vond een stek in Sint-Petersburg. Het Edpnet-team telde er tientallen medewerkers, ook om vandaar mee de Russische internetmarkt  te ontwikkelen.

In 2011 bezochten Filip en Mathilde – toen nog als prinsenpaar - het Edpnet-kantoor in Sint-Petersburg., een bezoek als programmaonderdeel van een handelsmissie.

Wat vinden ze bij Edpnet – zowel in België als Rusland – overigens zelf over het conflict tussen Rusland en Oekraïne? ‘Edpnet veroordeelt alle vormen van geweld’, antwoordt Slabbaert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-25T10:14:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.