'Samsung-topman betaalde 34 miljoen euro smeergeld'

Dit artikel delen:
rechter rechtszaak rechtbank

Samsung-topman Lee Jae-yong wordt aangeklaagd voor corruptie, omkoping en verduistering. Daarnaast wordt hij beschuldigd van meineed. Lee zou volgens de aanklager 34 miljoen euro smeergeld hebben betaald aan de inmiddels afgetreden Zuid-Koreaanse president Park en een vertrouweling binnen haar regering.

Dat meldt de speciale aanklager in Zuid-Korea aan persbureau AP. De officiële aanklacht volgt later vandaag. Met het geld zou Lee zonder inmenging van de regering de leiding hebben kunnen overnemen over Samsung. Ook zou hij de regering hebben beïnvloed om niet op te treden tegen een overname. Over een week wordt het justitieel onderzoek naar de corruptieaffaire afgerond.

Lee wordt verdacht van een corruptieschandaal rondom de afgezette Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. De 48-jarige miljardair zou de afgezette president 34 miljoen euro aan steekpenningen hebben gegeven. Zo wilde hij steun krijgen voor een omstreden overname. Het gaat om de fusie tussen Samsung C&T en Cheil Industries in 2015, waar vooral de familie Lee van profiteerde.

Samsung blijft ontkennen dat het schuldig is aan de ten laste gelegde feiten. Maar zegt wel maatregelen te nemen om transparanter te zijn over betalingen. Het bedrijf had een geheime divisie opgericht waarin geld naar buitenlandse rekeningen zou zijn weggesluisd en waarmee een omstreden fusie zou zijn begeleid. 

Zwarte lijst

Het Openbaar Ministerie in Zuid-Korea heeft in dit schandaal rond de afgetreden president Park nog vier anderen aangeklaagd. Daaronder zijn minister van Cultuur Cho Yoon-sun en Parks voormalige stafchef Kim Ki-choon. Zij zouden duizenden artiesten die kritisch waren over Park op een zwarte lijst hebben geplaatst om staatssteun te ontzeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-28T11:50:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.