Coalitie tovert Vlaamse steden om in smart cities

Dit artikel delen:

VVSG, provincie Antwerpen, Living Tomorrow & Tomorrowlab bereiden samen de Vlaamse steden en gemeenten voor op een toekomst als smart city. Het eerste resultaat van deze samenwerking is de organisatie van de Energie- en Klimaatdag voor Smart Cities op 4 mei in Antwerpen.

Het event wil iedereen die op lokaal niveau te maken heeft met energie, water, mobiliteit, slim ruimtegebruik en circulaire economie samenbrengen. De Energie- en Klimaatdag voor Smart Cities moet inspirerend werken voor alle deelnemers, maar tegelijk ook duidelijk maken dat elke stad of gemeente zich vandaag al kan voorbereiden op de toekomst. De Europese Commissie stelt hiervoor een budget van 600 miljard euro ter beschikking. Maros Sefcovic, vice president van de Europese Commissie, zal zelf tijdens de dag in zijn keynote uitleggen hoe lokale besturen hiervan gebruik kunnen maken.

Impact van technologie

VVSG-voorzitter Wim Dries: ‘Door de krachten te bundelen slagen we erin om steden en gemeenten een programma van internationaal niveau aan te bieden. We brengen bijvoorbeeld iemand als Jeremy Rifkin naar België, een Amerikaans econoom en auteur van tal van bestsellers over de impact van technologische vernieuwing op economie en milieu.’

Om de deelnemers onder te dompelen in de toekomst,  zorgt Living Tomorrow voor real-life demo’s. ‘We merken dagelijks hoe belangrijk die confrontatie is om te inspireren en de ogen te openen’, legt ceo Joachim De Vos uit. ‘Maar dan begint het echte werk pas. Nagaan wat de impact zal zijn van die evoluties en jezelf voorbereiden, zoals wij ook doen.’

Living Tomorrow is het innovatie demonstratiecentrum in Brussel dat al meer dan twintig jaar samen met honderden organisaties, bedrijven en kennisinstellingen de toekomst laat zien aan bezoekers. Er wordt gewerkt rond verschillende thema’s zoals smart cities (met onder andere slimme mobiliteit, veiligheid, wonen, energie, communicatie) gezondheid, retail, HR, landbouw en voeding, sport, horeca en betalingsverkeer. Tomorrowlab is de neutrale katalysator en coördinatiecel, ontstaan uit Living Tomorrow, die steden en bedrijven helpt zich klaar te maken voor de toekomst en vertaalt naar concrete demo’s en piloten die dan in de steden zelf of in Living Tomorrow worden uitgetest en geëvalueerd.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-10T15:25:00.000Z Kevin Stickens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.