München zette in ruim tien jaar tijd de besturingssystemen van de gemeente over naar een speciaal voor de stad ontwikkelde Linux-distributie met de naam LiMux. Die migratie verliep moeizaam. Volgens critici zou ongeveer de helft van de ruim achthonderd applicaties die de stad heeft draaien niet goed werken. De stemmen om terug te keren naar Windows werden steeds luider.
Tegenstanders zien de migratie als een verkwanseling van alle ervaring, kennis en kunde die in de afgelopen jaren is opgebouwd. Bovendien werd de stap naar open source ooit gemaakt om een einde te maken aan hoge licentiekosten en de afhankelijkheid van een grote leverancier als Microsoft.
Adviesbureau Accenture adviseerde de stad in 2016 om terug te keren naar Microsoft, maar critici stellen dat Microsoft een dikke vinger in de ppk heeft in dat advies van Accenture.
Windows 10
Het stadsbestuur meldt dat de overgang naar Windows 10 in het jaar 2020 afgerond kan worden. Betrokkenen schatten dat de problemen met de migratie naar open soure besturingssystemen de gemeenschap miljoenen heeft gekost.
De migratie omvat zo'n twintiguizend apparaten waarop Linux nu draait. Volgens Accenture komen daar nog ongeveer tienduizend pc's bij die om verschillende redenen, waaronder koppelingsproblemen, nooit werden gemigreerd naar Linux. Die draaien nog op oude Windows-versies en moeten ook gemigreerd worden naar Windows 10.
Het is nog niet duidelijk of ook de open source-omgeving voor kantoorsoftware wordt vervangen door Microsoft Office.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: