Managed hosting door True

Burger krijgt online inzicht in medisch dossier

Dit artikel delen:
Arts

Binnenkort zal elke Belg zijn medisch dossier online kunnen raadplegen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd in het programma ‘De Inspecteur’ op Radio 2. De patiënt zal zelf ook gegevens kunnen toevoegen en aangeven welke artsen het dossier kunnen inkijken.

Dat patiënten hun eigen dossier kunnen inkijken, is niet nieuw, over de benodigde wetgeving werd al in 2002 gestemd. Maar wie het wilde doen, moest daarvoor bij de huisarts zijn. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar komt er een digitaal platform waarop elke Belg vanop zijn pc het dossier zal kunnen inkijken. Dat platform - ‘Personal Health Viewer’ gedoopt - wordt momenteel bij een kleine pilootgroep getest. Binnenkort wordt het breed uitgerold.

Patiënten zullen de data niet enkel kunnen inkijken, maar ook zaken kunnen toevoegen en kiezen met wie ze gedeeld worden. Later moet het ook mogelijk worden om bepaalde gezondheidsapps aan het platform te koppelen, zodat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld de hartslag of het bloedsuikergehalte van op afstand te meten.

De hele opzet kadert in de filosofie om mensen meer met hun gezondheid te laten bezig zijn. 'De patiënt moet een copiloot zijn in de cockpit als het gaat over gezondheidszorg', zegt minister De Block.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-02T14:58:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.