Managed hosting door True

Burger krijgt online inzicht in medisch dossier

 

Arts

Binnenkort zal elke Belg zijn medisch dossier online kunnen raadplegen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block gezegd in het programma ‘De Inspecteur’ op Radio 2. De patiënt zal zelf ook gegevens kunnen toevoegen en aangeven welke artsen het dossier kunnen inkijken.

Dat patiënten hun eigen dossier kunnen inkijken, is niet nieuw, over de benodigde wetgeving werd al in 2002 gestemd. Maar wie het wilde doen, moest daarvoor bij de huisarts zijn. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar komt er een digitaal platform waarop elke Belg vanop zijn pc het dossier zal kunnen inkijken. Dat platform - ‘Personal Health Viewer’ gedoopt - wordt momenteel bij een kleine pilootgroep getest. Binnenkort wordt het breed uitgerold.

Patiënten zullen de data niet enkel kunnen inkijken, maar ook zaken kunnen toevoegen en kiezen met wie ze gedeeld worden. Later moet het ook mogelijk worden om bepaalde gezondheidsapps aan het platform te koppelen, zodat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld de hartslag of het bloedsuikergehalte van op afstand te meten.

De hele opzet kadert in de filosofie om mensen meer met hun gezondheid te laten bezig zijn. 'De patiënt moet een copiloot zijn in de cockpit als het gaat over gezondheidszorg', zegt minister De Block.
Dit artikel is afkomstig van Computable.be (https://www.computable.be/artikel/6273307). © Jaarbeurs IT Media.

?

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.