EC geeft groen licht voor overname NXP door Qualcomm

Dit artikel delen:
Groen licht

De kogel is door de kerk. De Europese Commissie heeft eindelijk akkoord gegeven aan Qualcomm om het Nederlandse NXP over te nemen voor maar liefst 47 miljard dollar. Er zijn nog wel voorwaarden aan de deal verbonden.

Een en ander duurde lang, omdat eurocommissaris Margrethe Vestager eerst een onderzoek naar de overname wilde uitvoeren. Zij onderzocht of concurrenten of er mogelijke last van de overname kregen, doordat de toegang tot NXP-technologie beperkt zou worden. Voor de chips van NXP voor de automobielindustrie bleek die vrees ongegrond. Wel werd vastgesteld dat er maatregelen moeten worden genomen om de nfc-technologie toegankelijk te houden. Qualcomm heeft beloofd dat het de technieken die het van NXP overneemt, voor acht jaar op dezelfde manier zal ondersteunen zoals nu gebeurt. 

Patenten naar derde partij

NXP heeft ook veel patenten op nfc-technologie. Elk bedrijf dat een werkende nfc-chip in zijn apparaat wil hebben, moet daarvoor licentiegelden betalen aan NXP voor het gebruik van die gepatenteerde technologie. Om de overname door te laten gaan moeten NXP en Qualcomm dit portfolio van zogenoemde standaard-essentiële patenten verkopen aan een derde partij. De koper moet garanderen dat hij de komende drie jaar andere bedrijven kosteloos gebruik laat maken van de patenten.

De nfc-patenten van NXP die niet per se noodzakelijk zijn om de techniek in een product te verwerken, mag Qualcomm wel houden. Maar, ook hier zijn voorwaarden aan verbonden. Qualcomm moet garanderen dat iedereen die dat wil, de patenten mag gebruiken zonder er royalty’s voor te betalen.

Qualcomm is blij met de toestemming van de EU, meldt Qualcomm-topman Steve Mollenkopf in een persbericht. Ook de Zuid-Koreaanse toezichthouder heeft geen bezwaar, waardoor alleen China nog moet instemmen met de overname.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-19T10:54:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.