Brussel legt Qualcomm vuur aan de schenen

Dit artikel delen:
Boete

Amper heeft Europa de voorgenomen overname van NXP door Qualcomm goedgekeurd of de Amerikaanse chipbouwer wordt alweer op het matje geroepen. Ditmaal betreft het de vermoedelijke samenzwering met Apple om laatstgenoemde te bewegen om alleen maar gebruik te maken van processoren van Qualcomm in zijn iPhones.

Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging acht bewezen dat chipproducent Qualcomm vanaf 2011 tot en met 2016 Apple heeft betaald voor het alleenrecht op het leveren van processoren voor de iPhone-smartphones. Qualcomm is vooralsnog niet genegen het boetekleed aan te trekken, gezien de beroepszaken die het voert tegen Taiwan, Zuid-Korea en China, die ook boetes hebben opgelegd. Of Qualcomm ook daadwerkelijk beroep aantekent tegen de door Brussel opgelegde boete van 995 miljoen euro is nog niet bekend, maar het moet ondanks een eventueel beroep de boete wel voldoen.

De door Brussel opgelegde boete staat in schril contrast met de eind vorige week gegeven toestemming om de Nederlandse chipbouwer NXP over te nemen. Hiervoor wil Qualcomm veertig miljard euro op tafel leggen.

Het zit Qualcomm dus op de overname van NXP, waarvoor alleen China nog toestemming moet verlenen, na niet echt mee. Naast de opgelegde boetes van Taiwan, Zuid-Korea, China en nu dus de Europese Unie voert ook ‘partner in crime’ Apple een gerechtelijke strijd tegen de processorfabrikant. Apple stelt namelijk dat Qualcomm een korting van een miljard dollar niet heeft gegeven, terwijl dat wel was toegezegd. In deze rechtszaak is nog steeds geen oordeel gevallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-01-24T13:40:00.000Z Henk Boot


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.