Itsme in trek voor overheidstoepassingen

MyPension en Tax-on-web goed voor ruim 100.000 logins

Dit artikel delen:

Sinds midden januari kunnen Belgen inloggen op de overheidstoepassingen MyPension en Tax-on-web via de smartphone-app Itsme. Binnen een maand tijd is inmiddels de kaap van honderdduizend logins overschreden. Dat maakt Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda, op zijn website bekend. Hij voorspelt dat het gebruik van de smartphone om je online te identificeren de volgende maanden enkel maar verder de hoogte in gaat schieten.

Met de smartphone-app Itsme kunnen gebruikers zich identificeren voor online toegang tot overheidstoepassingen MyPension en Tax-on-Web. De app werd in de loop van 2017 gelanceerd door een consortium van banken.

Sinds midden januari kunnen gebruikers de app ook gebruiken om in te loggen op overheidswebsites. Tussen 16 januari en 8 februari vonden in totaal 98.260 aanmeldingen plaats met Itsme op deze overheidstoepassingen. Het ging om 43.790 unieke gebruikers. Gemiddeld identificeren elke dag zo’n vierduizend mensen zich met hun smartphone. Intussen hebben ruim honderdduizend mensen zich via Itsme ingelogd op deze websites.

Alexander De Croo: ‘Mensen moeten vlot en zonder zorgen kunnen inloggen op online overheidsdiensten. Met de mobiele identiteit maken we dat mogelijk. Na installatie heb je enkel een persoonlijke code of vingerafdruk via je smartphone nodig om in te loggen. Uit de eerste reacties blijkt dat heel wat mensen een positieve gebruikerservaring hebben.’

Elektronische identiteitskaart

Tot de lancering van Itsme was de elektronische identiteitskaart (eID) de meest gebruikte manier van online identificatie, goed voor 72,2 procent van alle authenticaties. Vorig jaar waren er 42,7 miljoen authenticaties via het federaal authenticatiesysteem, een groei van 28,6 procent ten opzichte van 2016.

Het federaal authenticatiesysteem wordt niet enkel gebruikt voor online toepassingen van de federale overheid zoals MyPension. Ook andere overheden, zoals bijvoorbeeld steden en gemeenten, gebruiken het voor burgers die wensen in te loggen op het digitaal overheidsloket.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-14T09:34:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.