Begin vorig jaar bouwden Vlaanderen, Stad Antwerpen en Imec samen een ‘City of Things’. Daarbij wordt een digitale stad verworven met de werkelijke stad om zo het potentieel van slimme steden (smart cities) te onderzoeken. Het gaat om een open digitaal platform waarop steden en gemeenten kunnen samenwerken en kosten en expertise kunnen delen.
Muyteres legt uit: ‘De mogelijkheden van het internet of things om het leven aangenamer en duurzamer te maken, lijken eindeloos. Voor Vlaanderen ligt hierin een kans om een pionier en topspeler te worden in de geconnecteerde wereld. Met een potentieel in nieuwe technologieën en een kmo-ecosysteem heeft onze regio alvast de grondstoffen in handen.'
21 projecten
De minister deed daarom een oproep voor deelnemers in Vlaanderen. ‘Dit levert 21 concrete projecten op met nieuwe, ingenieuze oplossingen om bijvoorbeeld de kwaliteit van het wegdek te monitoren of om zwerfvuil en sluikstorten tegen te gaan’, vertelt Muyters. Maar ook slim parkeren en efficiënt energieverbruik behoort tot de mogelijkheden. Zij krijgen 3,5 miljoen euro om deze projecten uit te voeren.
Muyters zegt tevreden te zijn met het grote aantal steden en gemeenten - groot én klein - dat met deze oproep is bereikt en Vlaanderen helpt om een smart city te worden.
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: