It-index: stuivertje wisselen DK en NL; België stijgt

Kredietverzekeraar Euler Hermes maakt zich zorgen over digitale techoorlog VS - China

Dit artikel delen:

Denemarken heeft stuivertje gewisseld met Nederland en neemt nu de derde plek in op de wereldranglijst voor digitalisering, samengesteld door kredietverzekeraar Euler Hermes. Nederland (4) blijft het Verenigd Koninkrijk (5) voor. Koploper is opnieuw de VS, gevolgd door Duitsland. België weet twee plaatsen te stijgen, van de 21de naar de 19de plek. In totaal zijn 115 landen onderzocht.

De Euler Hermes Digitalization Index (EDI) meet de omstandigheden, voorzieningen en deskundigheid die landen bieden om digitale bedrijven te laten gedijen. Volgens het onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes staat de VS nog steeds ruimschoots aan kop. China heeft zich nu ook in de top tien gemeld.

Volgens Johan Geeroms, hoofd risk underwriting Euler Hermes Nederland, is de stap terug van Nederland ogenschijnlijk onschuldig. Toch is het volgens hem ook te zien als een 'wake up call'. Denemarken stond dan wel in 2018 op de vierde plek; in 2017 was dat nog plek twaalf. Aangezien het land vergelijkbaar is met Nederland, is het raadzaam te kijken naar de zaken die Denemarken beter doet, aldus Geeroms. 'De digitale economie is goed voor een steeds groter deel van de wereldeconomie: meer dan een vijfde van het mondiale bbp. Met het oog op de toekomst moeten we er alles aan doen om onze toppositie vast te houden.'

Denemarken scoort onder meer hoog omdat de Deense overheid de digitalisering daadkrachtig aanpakt, nationaal en internationaal. De overheid ziet het als kans voor groei en voor een betere, brede maatschappelijke samenwerking, is zijn conclusie.

België steeg op de EDI-index twee plaatsen en neemt de negentiende plek in. Het land scoort goed op het punt 'Infrastructuur' maar matig op 'Connectiviteit'. Wil het de top tien bereiken dan zal België tevens de rapportcijfers voor 'Kennis' en 'Regulering' dienen op te krikken.

Techoorlog

Uit de cijfers van Euler Hermes blijkt verder dat de e-commerce voor detailhandel in de Verenigde Staten in één jaar tijd is gestegen met ruim 13 procent; in 2017 was er met 16 procent ook al een flinke boost zichtbaar. In China liggen de groeicijfers van online retail nog hoger: + 29 procent (2018) en +39,3 procent in 2017. De financieel dienstverlener maakt zich zorgen dat er straks twee grote landen zijn die op digitaal gebied almachtig zijn en ook nog eens tegenover elkaar staan. 'Naast de handelsoorlog is er feitelijk ook een digitale techoorlog gaande tussen beide grootmachten. Een handelsvete met tariefverhogingen is nog te schikken en terug te draaien. Maar een technische koude oorlog binnen het mondiale digitaliseringsproces heeft diepe structurele gevolgen', benadrukt Geeroms.

Hij wijst op Amerikaanse overheden die sinds 13 augustus geen zaken meer mogen doen met de Chinese bedrijven Huawei, ZTE en de minder bekende Hikvision, Hytera en Dahua. 'Het signaal voor de Chinezen is duidelijk. Nieuwe afzetmarkten vinden en zo snel mogelijk de meest vooraanstaande technologische sector ter wereld ontwikkelen. Technologisch overwicht is zeker ook een onderdeel van de nieuwe zijderoute. Als het lukt de Amerikanen op digitaal gebied te overklassen, dan kan het land in de toekomst de dienst uitmaken in de wereld.'

   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-19T14:11:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.