Beltug: ‘5G is niet alleen voor telco’s’

Dit artikel delen:
Danielle Jacobs

Beltug doet een oproep tot de overheid om 5G niet alleen voor telco’s te openen, maar ook voor it-dienstenleveranciers. ‘5G gaat uiteindelijk om toepassingen,’ aldus ceo Danielle Jacobs tijdens de jongste bijeenkomst van Beltug.

Het is een opvallende stelling van Beltug. Tot voor kort betitelde het de komst van een vierde operator als een marktverstorende factor, omdat het vreesde voor een slechtere netwerkkwaliteit voor bedrijven. Na consultatie met heel wat leden blijkt dat het toch veeleer kiest voor een open spectrum.

‘Er is een grote vraag van ondernemingen voor een private 5G-oplossing. Telco’s zijn niet echt b2b gericht terwijl het vooral gaat om it-toepassingen,’ vertelt Danielle Jacobs, ceo van Beltug. Het gaat dan om lucht- en zeehavens of ziekenhuizen die alle baat hebben bij service level-garanties bij grote bandbreedte. 

In Duitsland bieden grote bedrijven mee voor een deel van het 5G-spectrum, maar België kan dat wegens de beperkte omvang volgens Beltug niet aan. Het pleit daarom voor een alternatief zonder dat het tot een versnippering komt. De overheid heeft de 5G-toekenning echter uitgesteld omdat het niet eens werd over de verdeling van de licentie-inkomsten. Daar moet nu snel verandering komen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-23T23:18:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.