Richtlijnen voor toegankelijke websites vertaald

Nederlandse versie helpt overheidsorganisaties te voldoen aan internationale richtlijn

Dit artikel delen:
toetsenbord online internet muis

Overheidsorganisaties in Europese lidstaten moeten vanaf 23 september voldoen aan internationale richtlijnen om webcontent toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking. Stichting Accessibility heeft nu in samenwerking met ruim twintig stakeholders uit Nederland en België de richtlijn vertaald naar het Nederlands.

Het gaat om de Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG) 2.1, die door het World Wide Web Consortium (W3C) is ontwikkeld. In dit Engelstalig document staan technische richtlijnen om digitale content toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking.

Volgens initiatiefnemer Stichting Accessibility was er een grote vraag naar een Nederlandse vertaling. De Engelse taal vormt soms een drempel voor developers, redacteuren, opdrachtgevers, die de richtlijn moeten toepassen. Daarnaast nam de vraag naar een vertaling toe omdat alle Europese overheidsinstanties per 23 september moeten voldoen aan deze internationale richtlijn.

Toegankelijkheid

"Toegankelijkheid is belangrijk in tijden waarin we steeds meer digitaal doen"

De stakeholders binnen het vertalingstraject claimen dat het belangrijk is dat websites, online-documenten en mobiele applicaties voor iedereen toegankelijk zijn, zeker in een tijd waarin veel zaken online geregeld moeten worden. Met de Nederlandse vertaling willen de partijen het begrip en de toepassing van de richtlijnen vergroten.

‘Toegankelijkheid van webcontent gaat soms om eenvoudige zaken, zoals goed contrast tussen tekst en achtergrond maar ook of een website of document werkt op een tablet of is te lezen door hulpsoftware’, vertelt projectleider Eric Velleman van Stichting Accessibility. ‘Deze vertaling maakt de WCAG-richtlijnen bereikbaarder voor alle stakeholders. Samen met de inbedding in processen, de toegankelijkheidsverklaring en veel aandacht voor het belang verwacht ik dat de vertaling de toegankelijkheid van het web voor mensen met beperkingen en daarmee voor iedereen weer een stap dichterbij zal brengen.’

De vertaling van de WCAG 2.1 is te vinden op de website van het W3C

Langdurig traject

In 1999 werd eerste versie van de WCAG-richtlijn opgesteld door het W3C. Europese lidstaten hadden als doelstelling om daar in 2003 aan te voldoen. Echter is dit tot op heden dus nog steeds niet overal gerealiseerd en is de nieuwe deadline op 23 september gezet.

Ook Nederland moet voldoen aan deze wet, maar hier is een ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’ opgesteld. Dit besluit verplicht overheden om een toegankelijkheidsverklaring te plaatsen over alle websites en mobiele applicaties waarvoor de betreffende overheidsinstantie verantwoordelijk is. In die verklaring moet staan hoe de richtlijn wordt toegepast. Het toont wat de status is en welke maatregelen worden genomen (en op welke termijn) om aan de richtlijn te voldoen.

Stappenplan

Velleman schreef eind 2018 een proefschrift over de implementatie van de richtlijn. Hieruit blijkt dat het toepassen van de internationale richtlijnen niet alleen een technische zaak is (dus begrijpen en toepassen van de WCAG-richtlijnen), maar vooral ook een organisatorische kwestie.

Om die organisatorische inbedding te waarborgen, bracht Logius, een ict-dienstverlener van de Nederlandse rijksoverheid, eerder dit jaar een stappenplan op de markt dat overheidsinstanties helpt om te voldoen aan deze richtlijnen. ‘Dit stappenplan heeft veel aandacht voor bestuurlijke betrokkenheid en organisatorische inbedding en legt de nadruk op het bewust toepassen van de richtlijnen. Dat stappenplan wordt nu door de Nederlandse overheid opgepakt. Ondanks dat veel websites nog niet voldoen aan de richtlijnen, zijn deze door het plan wel beter toegankelijk geworden.'

Richtlijnen voor Toegankelijkheid van Webcontent

Organisaties die als partner mee hebben gewerkt aan de vertaling zijn: Stichting Accessibility (projectleiding), W3C Benelux Office (gehost door Centrum Wiskunde & Informatica (CWI)), ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Oogvereniging, Ieder(in), Logius, Capgemini, Drempelvrij.nl, Cardan Technobility, Bartiméus, AnySurfer Belgium, Hogeschool Arnhem Nijmegen, Firm Ground, The Internet Academy, 200OK, Deque systems, ING, Forum Standaardisatie, Level Level, Limoengroen, Axendo en Eleven Ways.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-27T11:54:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.