E-mail naar fout adres beboet met 10.000 euro

Dit artikel delen:
Boete

Twee direct mails om aan een workshop deel te nemen, werden naar een fout e-mailadres verstuurd. Met een boete van 10.000 euro tot gevolg, zo beslist de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

Het verhaal gaat als volgt. Een persoon ontving in augustus van vorig jaar een direct e-mail met de uitnodiging voor een workshop. De ontvanger van de e-mail liet de afzender weten dat hij hem nooit zijn e-mailadres had verstrekt. Hij vroeg de afzender hoe die aan zijn adres was gekomen en of die nog andere informatie over hem had.

De afzender reageerde op deze e-mail met de vraag om aanvullende identificatiegegevens, maar na enkele weken, en enkele mails over en weer, ontving de ontvanger nog een direct marketing e-mail. Waarna die de GBA contacteerde.

Menselijke fout

De afzender van de e-mails voerde aan dat de opname van het e-mailadres van de ontvanger het gevolg was van een vergissing: een fout e-mailadres werd toegevoegd aan het klantenbestand van de afzender.

De gegevensbeschermingsautoriteit opperde in haar recente besluit dat de verzending van deze e-mails inderdaad het gevolg was van een menselijke fout. Desondanks was de GBA van mening dat de afzender een aantal fundamentele rechten op het gebied van de wetgeving inzake gegevensbescherming heeft geschonden.

‘Zo was de GBA bijvoorbeeld van mening dat de afzender niet heeft voldaan aan zijn verplichting om persoonsgegevens waarvan hij weet dat ze niet correct zijn, onmiddellijk te corrigeren’, zo licht Antoon Dierick, advocaat en Computable-expert, toe. ‘Bovendien vond de GBA dat de afzender onvoldoende technische en organisatorische middelen heeft aangewend om de persoonsgegevens te beschermen.’

Hoge boete

De GBA heeft de afzender, een grote organisatie met een omzet van enkele miljarden euro’s, een boete van 10.000 euro opgelegd. De zaak geeft volgens Dierick aan dat zelfs een onbedoelde fout kan leiden tot directe aansprakelijkheid van de voor de verwerking verantwoordelijke.

‘Hoewel de feiten genuanceerder zijn’, stelt de advocaat, ‘lijkt een boete van 10.000 euro voor wat in feite neerkomt op een menselijke fout, als gevolg waarvan twee uitnodigingen voor workshops werden verstuurd, inderdaad een hoge boete.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-29T10:51:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.