Trump pakt na TikTok ook WeChat aan

Dit artikel delen:

De toekomst van de wereldwijde techindustrie is opnieuw onzekerder geworden. Na TikTok van het Chinese ByteDance gaat president Trump nu ook de eveneens Chinese internetgigant Tencent aanpakken. Volgens hem zijn ‘agressieve maatregelen’ nodig tegen Chinese bedrijven.

Over 1,5 maand gaat ook WeChat, na WhatsApp ‘s werelds grootste messenger-app, in de ban. Volgens Trump verzamelt WeChat op grote schaal informatie van haar gebruikers waaronder bankgegevens en andere persoonlijke data. De Chinese staat zou daar gemakkelijk toegang toe kunnen krijgen. In Amerika telt WeChat miljoenen gebruikers, merendeels Aziaten.  

Binnenkort mogen in de Verenigde Staten geen transacties meer met WeChat worden gedaan. Voor Chinezen die gewend zijn met WeChat betalingen te doen, is dat een behoorlijke domper. WeChat is namelijk veel meer dan een messenger-app. Je kan er ook allemaal zaken mee doen zoals het huren van een deel-scooter. 

Met een ban van WeChat wordt ook de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus getroffen die een groot belang in Tencent heeft. De koers van Prosus ging vanmorgen onderuit. De Amerikaanse boycot van WeChat verhoogt de spanningen met de regering in Beijing. Overigens is WhatsApp in China ook verboden. 

Uitbreiding conflict

Het conflict tussen Amerika en China over TikTok dreigt zich uit te breiden. China heeft Japan gedreigd dat een ban op TikTok gevolgen gaat krijgen voor de (handels)relaties met China. Een groep juristen binnen de Japanse regeringspartij LDP wil het gebruik van TikTok aan banden leggen. China is daar furieus over. 

De Amerikaanse president Trump kondigde donderdag een verbod op transacties met ByteDance aan zelfs als Microsoft TikTok overneemt. De Amerikaanse Senaat nam gisteren unaniem een wet aan, die rijksambtenaren het gebruik van TikTok ontzegt. Volgens de Britse Financial Times is Microsoft nu van plan heel TikTok over te nemen in plaats van alleen de Amerikaanse activiteiten.  

TikTok wil de data van Europese gebruikers in Ierland gaan opslaan in plaats van in de VS en Singapore. Daartoe wordt een Europees datacenter gebouwd. Het voornemen bestaat voor een half miljard dollar een dergelijk centrum in Ierland neer te zetten
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-07T10:59:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.