Vlaamse regering haalt mosterd bij Tim Berners-Lee

Dit artikel delen:
Vlaanderen

De Vlaamse regering gaat met een ‘datanutsbedrijf’ op een andere manier de data van burgers beheren. Die aanpak met digitale datakluizen komt eigenlijk van Tim Berners-Lee, bedenker van het world wide web.

In de Septemberverklaring van de Vlaamse regering haalde minister-president Jan Jambon het concept van een 'datanutsbedrijf' aan.

In dat bedrijf zal worden gewerkt aan een andere nieuwe manier om met de data van burgers om te gaan. Die aanpak is gebaseerd op een project van Tim Berners-Lee, de uitvinder van het web.

Solid

Via het zogenaamde Solid, een systeem van digitale data-kluizen, zouden burgers en bedrijven (opnieuw) eigenaar moeten worden over de persoonlijke gegevens die de overheid over hen bezit.

In technisch opzicht bestaat Solid uit standaarden om data-uitwisseling optimaal te doen verlopen,  gebaseerd op de vertrouwde webtechnologie. Professor Ruben Verborgh van de Universiteit Gent – Imec is een van de drijvende krachten achter het Solid-project.

Via Mijn Burgerprofiel loopt al een testversie van het systeem, waarbij de persoonlijke data van de Vlaming in zo’n Solid-kluis worden bewaard. In de toekomst is er in de kluis ook plaats voor andere data, zoals e-mailadressen. Ook telecomoperatoren, banken en media zouden data kunnen deponeren in kluizen die onder beheer en controle staan van de gebruikers zelf.

Boekhoudkantoor

Gisteren werd overigens een virtuele themadag georganiseerd over Solid. Waarmee de Vlaamse regering ook in de verf wil zetten dat Vlaanderen uitmunt in datatechnologie. Tim Berners-Lee stond daar overigens ook zelf op het programma.

Tijdens de studiedag werd aangetoond hoe zo'n kluis is te gebruiken in functie van een boekhoudkantoor. In de kluis worden dan onder meer certificaten, identiteitspapieren en bankdocumenten opgeslagen. Daarna worden ze gedeeld met bijvoorbeeld de betreffende notaris. Ook zouden er rekeningnummers in kunnen worden bewaard, wat van belang kan zijn om bijvoorbeeld vlot overheidspremies te verkrijgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-29T10:27:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.