Europese overheden tekenen digitale-transformatiepact

Dit artikel delen:
Digitale overheid

Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal willen samen als de Coalition of the Willing afspreken hoe ze gezamenlijk hun overheidsdiensten verder digitaliseren.

Daarvoor vond een virtuele bijeenkomst vond plaats onder leiding van de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Coalition of the Willing is een initiatief van acht Europese landen om van elkaar te leren op het vlak van digitalisering van de overheid.

De landen gaan werken aan oplossingen voor digitale vraagstukken. Afgesproken is dat thema’s als mensgerichte inzet van artificiële intelligentie, digitale dienstverlening over grenzen heen, de ontwikkeling van digitale identiteit, data en opensource en cybersecurity in november dit jaar worden uitgewerkt tot concrete vraagstukken. Veelbelovende resultaten zullen uiteindelijk ook met andere landen worden gedeeld.

Staatssecretaris Knops geeft aan dat de digitale overheid door de coronacrisis in een versnelling is gekomen. Voorbeeld zijn telewerken, communicatie op afstand, digitale dienstverlening aan burgers of digitale inspectie. ‘Met de Coalition of the Willing slaan we met een aantal Europese koplopers op het gebied van de digitalisering de handen ineen. Door de sterke kanten van elk land te benutten, kunnen we sneller betere resultaten bereiken. We leren door te experimenteren.’

De Coalition of the Willing zal onder voorzitterschap van Nederland tweemaal per jaar samenkomen om de voortgang en resultaten te bespreken. Het volgende overleg tussen de bewindslieden staat gepland voor december 2020.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-10-06T08:39:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.