IDSA biedt Gaia-X referentie-architectuur

ICT Architectuur

Gaia-X, het Europese data- en cloudinitiatief, kan sterk gaan leunen op het referentie-architectuurmodel van de International Data Space Association (IDSA). Beide organisaties kunnen elkaar prima aanvullen bij de bouw van een gedistribueerde data-infrastructuur. IDSA is een Europese non-profit-vereniging die zich hard maakt voor een vrije, veilige data-uitwisseling.

Dit bleek afgelopen dinsdag tijdens een webinar waarin IDSA-directeur Lars Nagel, zijn technische rechterhand Sebastian Steinbuss en Fraunhofer ISST-directeur Boris Otto deelnamen. De drie Duitsers bespraken de position paper 'Gaia-X en IDS' die onder leiding van Otto tot stand is gekomen. Daarin wordt aangegeven hoe elementen uit het International Data Spaces-systeem (IDS) op een lijn zijn te brengen met de beginselen van Gaia-X en diens architectonische elementen.  

Gaia-X is een vrij jong initiatief dat nog niet verder is gekomen dan een eerste ‘high level architecture'. De volgende maand komt naar verwachting een demoversie van een minimaal levensvatbare operationele structuur gereed. De IDS-architectuur is veel volwassener, zo bleek tijdens het webinar. Hier zijn al verschillende testen in de wetenschap en industrie mee gedaan.

Het referentie-architectuur-model van IDSA voorziet in verschillende elementen, rollen en interacties die een infrastructuur vormen voor souvereine data-uitwisseling. Dit sluit mooi aan op de holistische benadering van Gaia-X, een set van standaarden die Europa minder afhankelijk moet maken van cloudaanbieders uit de Verenigde Staten. De position paper laat zien hoe beide organisaties elkaar kunnen aanvullen en versterken.

IDSA wil een standaard zetten voor soevereine gegevensuitwisseling tussen vertrouwde partners. Vanuit dat streven is een eigen referentie-architectuur ontwikkeld. Het is een in Duitsland gezetelde organisatie die met name door de Duitse overheid wordt gefinancierd, maar wel met zo'n honderd leden uit de industrie, ict en onderzoekswereld verspreid over achttien veelal Europese landen. IDSA heeft nauwe banden met het Fraunhofer instituut, het TNO van Duitsland dat onder meer de mp3-standaard ontwikkelde. In Nederland is TNO het IDSA-aanspreekpunt.  

Soevereine infrastructuur

Gaia-X wil een vertrouwenwekkende en soevereine digitale infrastructuur voor Europa ontwikkelen. Het is de bedoeling dat alle leveranciers die deel uitmaken van Gaia-X, volgens dezelfde spelregels diensten gaan aanbieden. Eindgebruikers kunnen zo beter grip houden op data. Ze krijgen ook garanties over data privacy en data portabiliteit.

Meer dan tweehonderd ondernemingen en onderzoeksinstellingen hebben zich aangemeld voor een lidmaatschap. Binnenkort wordt besloten over de toelating. Tot de leden van het eerste uur behoren Amadeus, Atos, BMW, Bosch, Deutsche Telekom, EDF, Fraunhofer, IDSA, Orange, SAP, Scaleway en Siemens.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-18T15:23:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.