Ontmanteling Sky ECC-cryptotelefoons klap voor misdaad

Dit artikel delen:

Opsporingsdiensten in Nederland en België hebben vanaf medio februari drie weken lang 'live' kunnen meelezen met de zwaar versleutelde communicatie van criminele organisaties. Ze slaagden er in toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. De server van Sky ECC is vandaag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. De politie heeft daarmee een nieuwe klap toegebracht aan de georganiseerde misdaad. Behalve in Nederland zijn ook in België op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

Internationale organisaties die zich bezighouden met grootschalige drugshandel en witwaspraktijken en gewelddadige afrekeningen zijn volledig afhankelijk van afgeschermde communicatie. De gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven. Het platform Sky ECC beloofde haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk.

Het internationale onderzoek onder de naam operatie Argus volgt op het onderzoek Lemont. Bij dat laatste onderzoek konden opsporingsdiensten ‘live’ mee lezen over de schouders van grote aantallen criminelen die gebruik maakten van EncroChat.

Federale politie

""Tientallen geplande ernstige geweldsdelicten zijn voorkomen""

De ontmanteling van Sky ECC is tegen deze achtergrond de overtreffende trap, stelt de Nederlandse politie op haar site. Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers.

Een kwart van de SkyEcc-telefoons is in België beland. De Canadese ontwerper van deze cryptotelefooon bood 5 miljoen euro aan degene die er in kon infiltreren. Naar verluidt heeft de federale politie in België de Canadees al zijn bankrekeningnummer gestuurd.

Tijdens de zogenoemde ’live-fase' zijn alleen al in Nederland tientallen geplande ernstige geweldsdelicten voorkomen. Enkele honderden politiemensen van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid. Het Team High Tech Crime had een sleutelrol in de grootschalige operatie. Binnen het Openbaar Ministerie (OM) leidden officieren van justitie van het Landelijk Parket en het OM Amsterdam het onderzoek.

Argus

Honderden miljoenen berichten worden in een datawarehouse opgeslagen en onderzocht. De resultaten hebben op dit moment al cruciale informatie opgeleverd voor verschillende belangrijke strafrechtelijke onderzoeken.

De verkregen informatie zal naar verwachting de komende tijd zijn weerslag hebben op de georganiseerde misdaad. De informatie uit Argus wordt ook gedeeld met een groot aantal buitenlandse opsporingsdiensten. Voor de Nederlandse opsporingsdiensten en het OM was het belangrijkste doel van het internationale onderzoek om de aanbieder van Sky ECC aan te pakken. Daarmee is eveneens een unieke inkijk verkregen in de wereld van de georganiseerde misdaad.

Huiszoekingen

In België zijn bij huiszoekingen 48 personen opgepakt en is meer dan 1,2 miljoen euro in beslag genomen. Volgens het federaal parket lag het zwaartepunt van de acties in Antwerpen en Limburg. Er zouden ook ladingen cocaïne zijn onderschept. Het parket beschouwt het bedrijf SKY ECC zelf ook als een criminele organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-09T21:28:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.