Boete voor hacking mailbox collega Kansspelcommissie

Dit artikel delen:

Als it-verantwoordelijke de mailbox van een collega hacken, op verzoek van de directeur? Bij de Kansspelcommissie leidde het alvast tot een dubbele veroordeling.

Bij de zaak zijn twee personen veroordeeld. Het was Peter Naessens, de voormalige directeur van het secretariaat van de Kansspel­commissie, die zich voor de Brusselse correctionele rechtbank moest komen verantwoorden.

Perslekken

De aanleiding was een interne machtsstrijd binnen dit controleorgaan van de kansspelen in ons land. Naessens had de toenmalige it-directeur van de commissie ertoe aangezet de mailbox van de toenmalige voorzitter te hacken. Voor de rechtbank opperde Naessens dat hij de perslekken vanuit de Kansspelcommissie een halt wilde toewerpen. De interne hacking had daar, volgens hem, ook het nodige bewijs van geleverd.

Celstraf

De rechtbank kon de actie van beide toplui in de organisatie niet bepaald waarderen. Naessens werd door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden met uitstel. It-directeur Norbert Boyen kreeg een celstraf van acht maanden met uitstel.

Naessens kreeg ook een geldboete opgelegd van 24.000 euro, waarvan één derde met uitstel, en de it-directeur Boyen een geldboete van 20.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

De rechtbank tilde met andere woorden zwaar aan de gebeurtenissen, ook omdat die door beide beklaagden gepleegd werden in functie van officier van de gerechtelijke politie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-15T10:25:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.