België middenmoter in Europese ranglijst e-overheid

Dit artikel delen:
Digitale overheid

De coronapandemie heeft een impuls gegeven aan de digitale dienstverlening van Europese overheden. België scoort qua digitalisering en penetratiegraad van digitale overheidsdiensten zeer dicht bij het Europees gemiddelde. Het aantal online gebruikers kan nog wel een stuk omhoog.

Dit blijkt uit de eGovernment Benchmark 2021. Capgemini publiceert deze studie jaarlijks voor de Europese Commissie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met IDC en Politecnico di Milano. 

Zo'n 85 procent van de overheidsdiensten is online. Circa 34 procent van de onderzochte diensten is online beschikbaar voor niet-Belgen, bijvoorbeeld door websites ook in het Engels aan te bieden. 

Qua digitale vaardigheden en kwaliteit van de dienstverlening zit België iets boven het gemiddelde. De openheid is daarentegen lager. De uitrol en kwaliteit van de breedband-infrastructuur (connectiviteit) scoort iets onder het EU-gemiddelde. Maar de digitalisering van de privésector zit daar ver boven. 

Malta, Estland, Denemarken zijn de koplopers in Europa als het gaat om digitale dienstverlening. Ook Finland, Oostenrijk, IJsland, Luxemburg en Portugal hebben een voorsprong. Nederland staat negende.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-16T18:59:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.