'Maak haast met digitale sociale-zekerheidspas'

Dit artikel delen:
Europa

Europarlementariërs dringen er bij de Europese Commissie op aan de plannen voor een digitale sociale-zekerheidspas te versnellen. Voor eind 2022 wordt een wetsvoorstel van het uitvoerende orgaan van de Europese Unie geëist.

De Europese pas vergemakkelijkt de overdraagbaarheid van sociale-zekerheidsrechten en moet daarmee de rechten van werknemers beter beschermen. Bovendien worden administratieve procedures minder ingewikkeld wat weer tijd bespaart.

Afgelopen donderdag is hiertoe een resolutie aangenomen. Zo’n pas, het ESSP geheten, maakt realtime-verificatie mogelijk van de gegevens van mobiele werknemers door de nationale autoriteiten van de lidstaat waarin ze willen werken. Het zal ook sociale fraude en zwartwerk bestrijden.

Bij zo’n pas moeten de EU-regels voor de bescherming van persoonsgegevens wel strikt worden nageleefd, aldus de Europarlementariërs.

Het huidige proefproject voor een Europese sociale-zekerheidspas bevat alleen informatie over de sociale-zekerheidsdekking van mobiele werknemers. Europarlementariërs willen dat het ESSP wordt uitgebreid tot andere gebieden van het EU-arbeidsrecht, zoals ziektekostenverzekeringen en pensioenen. De pas dient ter aanvulling op de Europese e-id en andere EU-initiatieven om de sociale zekerheid te digitaliseren.

De veranderingen in it-systemen liggen op twee niveaus. In de eerste plaats moeten gegevens in de sociale zekerheid digitaal worden uitgewisseld tussen de instanties uit de lidstaten. Dit verloopt via EESSI, een project dat al een aantal jaren loopt. Daarnaast is er het digitale contact tussen de burger en de instanties. De commissie wil dat laten verlopen via EBSI (European Blockchain Services Infrastructure).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-30T12:42:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.