Nieuwe regels voor crypto-activa

Dit artikel delen:

Het Europees Parlement is het eens geworden over een uniform wettelijk kader voor crypto-activa waaronder bitcoins dat in de EU gaat gelden. Consumenten worden beschermd tegen marktmanipulatie en financiële criminaliteit. De nieuwe regels voorzien ook in toezicht.

Bij de Europese Commissie wordt aangedrongen op een wetsvoorstel om de crypto-mining duurzamer te maken. Een voorstel tot een verbod op deze energieverslindende activiteit kwam gisteren niet door het Europees Parlement. Een aantal Europarlementariërs wil een duurzame blockchain, maar daar was geen meerderheid voor te vinden. Zo’n overstap is complex en tijdrovend.

De nieuwe regels, die op zijn vroegst over ongeveer drie jaar ingaan, moeten het vertrouwen in crypto-munten en soortgelijke activa vergroten. Ook ondersteunen ze de ontwikkeling van nieuwe digitale diensten en alternatieve betaalinstrumenten.

De belangrijkste bepalingen hebben betrekking op transparantie, openbaarmaking, autorisatie en toezicht op transacties. Regulering moet ook tot meer financiële stabiliteit leiden. Ook komen er maatregelen tegen marktmanipulatie en ter voorkoming van witwassen, terrorismefinanciering en andere criminele activiteiten.

Klimaat

Europarlementariërs benadrukken dat de crypto-bedrijven niet de enige zijn die het klimaat aantasten. Ze roepen de Europese Commissie op om ook andere sectoren aan te pakken. Voorbeelden zijn datacenters en de videogame- en entertainmentbranche.
Verwacht wordt dat de Europese Commissie en de Europese Raad van regeringsleiders zich de komende maanden over de regelgeving gaan buigen. Crypto-activa vallen momenteel buiten het toepassingsgebied van de EU-wetgeving.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-15T10:13:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.