Vlaanderen bouwt aan digitale tweeling voor steden

Dit artikel delen:
digital twins

De Vlaamse overheid werkt aan een digitale tweeling voor steden. Duet, zoals het project heet, wordt gecoördineerd Digitaal Vlaanderen. Enkele internationale steden en partners zijn betrokken.

Duet staat voor Digital Urban European Twin. Met behulp van digitale modellen (de zogenaamde digitale tweeling) van steden en regio's kunnen beleidsbeslissingen worden getest voorafgaand aan de implementatie. Bij het project zijn partnersteden zoals Athene en Pilsen betrokken, net als de regio Vlaanderen zelf. Maar ook partners als Imec.

Doel is de dienstverlening te verbeteren via digitalisering. ‘Duet maakt het mogelijk in een digitale experimenteeromgeving multidisciplinair en risicovrij te creëren’, aldus Lieven Raes, manager bij Digitaal Vlaanderen en coördinator van het Duet-project. ‘Lokale besturen kunnen zo het effect van het beleid al onderzoeken voordat het in de praktijk wordt uitgerold.’ De focus ligt op gezonde mobiliteit, ruimtelijke ordening en burgerbetrokkenheid.

Open data

Duet gebruikt open data en datamodellen uit verschillende bronnen van een stad en integreert ze met technologische mogelijkheden zoals kunstmatige intelligentie en geavanceerde analyses. Zo ontstaat een ​​replica van een stadsomgeving waar beleidsexperimenten zijn te toetsen. Wat is bijvoorbeeld de impact op het verkeer, lawaai en luchtkwaliteit als een cruciale brug in een stad wordt afgesloten?

Steden kunnen zo het effect van hun beleid vooraf kunnen testen in een (veilige) digitale omgeving. En tegelijk ook gebruik maken van de beschikbare data. ‘Uit internationaal onderzoek blijkt dat zowat tachtig procent van stadsdata, relevant voor het nemen van beslissingen, vandaag niet wordt gebruikt’, stelt Raes.

Digitaal Vlaanderen kon eerder deze maand in Straatsburg het Duet-project voorstellen aan 27 EU- ministers. Doel is de samenwerking tussen de Europese overheden rond het thema digitale transformatie te stimuleren. Want Duet zelf is een grensoverschrijdend initiatief en een consortium waar diverse landen in zijn betrokken.

Het project won vorig jaar in november overigens de World Smart City Award voor ‘best enabling technology project’ tijdens de Smart City World Expo in Barcelona.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-31T11:46:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.