Europees Parlement wil vrije software in ai-resolutie

Dit artikel delen:
Europa

Het Europees Parlement wil dat bij openbare aanbestedingen vrije software verplicht wordt gesteld waar sprake is van kunstmatige intelligentie. Doel is grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Een resolutie over ai-regulering werd eerder deze week aangenomen. Vrije software geeft iedereen het recht om software te gebruiken, aan te passen en te delen.

Het Europees Parlement ziet vrije software ook als een manier om investeringen te vergroten en innovatie in artificial intelligence-technologie te stimuleren. De Free Software Foundation Europe (FSFE) is blij dat ‘Brussel’ het belang en de relevantie van vrije software voor ai erkent. Maar volgens Lina Ceballos, FSFE-projectmanager, gaat het standpunt van de Europarlementariërs nog niet ver genoeg. Haar stichting eist onder het motto ‘Publiek geld? Publieke code!’ dat door de overheid gefinancierde software openbaar beschikbaar komt onder een vrije software-licentie. 

Gebruik van vrije software zorgt ook voor transparantie omdat de code gemakkelijk valt te begrijpen. Ook draagt het bij tot een betere bescherming van grondrechten. Daarnaast helpt het de innovatie te bevorderen. De lokale economie wordt erdoor gestimuleerd, aldus Ceballos.

De FSFE dringt er in een verklaring bij het Europees Parlement op aan zijn standpunt over vrije software en artificial intelligence in de regelgeving op te nemen. In de komende weken kan het Europees Parlement zijn standpunt over de ai-verordening verder aanscherpen. Tot het eind van deze maand kunnen leden amendementen indienen op de commissietekst waaruit het standpunt van het parlement wordt gevormd.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-05T15:29:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.