Ambitieus plan voor Europees patiëntendossier

Dit artikel delen:
Europa samenwerking

De Europese Commissie wil een platform optuigen voor patiënten-informatie. Via de European Health Data Space (EHDS) kunnen burgers onmiddellijk en gemakkelijk toegang krijgen tot hun elektronische gezondheidsgegevens. Vervolgens zijn ze in staat deze data te delen met artsen en andere zorgprofessionals in zowel hun eigen land als andere lidstaten. Het betekent de eerste gemeenschappelijke dataruimte van de EU op een specifiek gebied.

Het ambitieuze voorstel zal de gezondheidszorg verbeteren en moet leiden tot een doorbraak in de digitale transformatie van de gezondheidszorg in de EU, aldus de Commissie. Het orgaan dekt zich in tegen kritiek dat hiermee de privacy te grabbel wordt gegooid. Volgens Brussel wordt namelijk de volledige naleving van de hoge EU-normen voor gegevensbescherming gewaarborgd. Ook houden burgers de volledige controle over hun gegevens. Ze kunnen informatie toevoegen en onjuiste gegevens corrigeren. Ze kunnen ook de toegang van anderen beperken en informatie verkrijgen over hoe en voor welk doel hun gegevens worden gebruikt.

Waken

De lidstaten moeten ervoor waken dat patiëntendossiers, elektronische voorschriften, beelden en beeldverslagen, laboratoriumresultaten en ontslag-verslagen in een gemeenschappelijk Europees formaat worden opgesteld en aanvaard. Interoperabiliteit en beveiliging zullen verplichte vereisten worden. Fabrikanten van systemen voor elektronische medische dossiers moeten de naleving van deze normen certificeren.

Om de rechten van de burgers te waarborgen, moeten alle lidstaten digitale gezondheidsautoriteiten aanstellen. Deze autoriteiten zullen deelnemen aan een grensoverschrijdende digitale infrastructuur om patiënten te ondersteunen bij het grensoverschrijdend delen van hun gegevens.

De Europese Commissie wil een solide rechtskader voor het gebruik van gezondheidsgegevens voor onderzoek, innovatie, volksgezondheid, beleidsvorming en regelgeving. Slechts onder strikte voorwaarden zullen onderzoekers, innovatoren, overheidsinstellingen of het bedrijfsleven toegang hebben tot grote hoeveelheden hoogwaardige gezondheidsgegevens. Die data kunnen van cruciaal belang voor de ontwikkeling van levensreddende behandelingen, vaccins of medische hulpmiddelen. Ook dragen ze bij tot een betere toegang tot gezondheidszorg en veerkrachtigere gezondheidszorgstelsels.

Door hoge normen voor gegevensbescherming te hanteren en de naleving daarvan te waarborgen, wil de Europese Commissie voorkomen dat discussies ontstaan zoals destijds in Nederland bij de plannen voor een elektronisch patiëntendossier.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-04T12:44:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.