VS: ontzeg China toegang tot ASML-apparatuur

Dit artikel delen:

De Amerikaanse regering oefent zware druk op Nederland uit om ASML te verbieden ook technisch minder geavanceerde apparatuur voor de fabricage van chips aan China te verkopen. Don Graves, staatssecretaris van Handel, heeft deze kwestie eind mei opnieuw aangekaart tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg wil de regering in Washington dat Nederland geen exportvergunningen meer afgeeft voor de zogenoemde DUV-machines (deep ultraviolet). Op de Amerikaanse beurzen was het aandeel ASML met een daling van ruim 7 procent stevig in mineur na de publicatie van Bloomberg.

Sinds 2019 heeft ASML van Den Haag geen toestemming meer gekregen voor de uitvoer van de uiterst geavanceerde EUV-machines (extreme ultraviolet, maar de regering Biden vindt dat niet ver genoeg gaan. Net als zijn voorganger Trump wil Biden dat Nederland Amerika meer steunt in de koude oorlog die op technologisch gebied woedt tussen de VS en China. Ook de DUV-machines van een vorige generatie zouden van levering moeten worden uitgesloten. 

Een woordvoerder van ASML zei dat het bedrijf geen weet heeft van een beleidsverandering in Den Haag. Volgens de woordvoerder is de discussie ook niet nieuw. ‘Maar besluiten hierover zijn niet genomen.’

De meeste chips worden met behulp van de DUV-technologie geproduceerd. Een verbod op de verkoop van deze machines aan China zou de Chinese productie van chips ernstig schaden. Bovendien kan het wereldwijde tekort aan chips hierdoor nog groter worden. China is na Taiwan en Zuid-Korea de derde grote afnemer van ASML-machines. Ongeveer 16 procent van de omzet ging vorig jaar daar naar toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-06T11:27:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.