VS waarschuwen Imec voor Chinese partners

Dit artikel delen:
Waarschuwing

Net als het Nederlandse ASML heeft ook het Vlaamse onderzoeksinstituut Imec van Washington het verzoek gekregen de relaties met China tot een minimum te beperken.

Volgens De Tijd heeft Don Graves, de Amerikaanse onderminister van Handel, contact gezocht met Imec met het verzoek om voorzichtig te zijn met het aanhalen van banden met China. Het Leuvense instituut exporteert dan wel geen chipmachines zoals ASML, het voert wel geavanceerd onderzoek met gevoelige informatie over mogelijke militaire toepassingen.

Imec heeft zijn beleid niet aangepast naar aanleiding van de Amerikaanse vraag, meldt de zakenkrant. Het instituut screent zelf welke Chinese risicovol zijn en houdt eerder rekening met instructies van de Europese Commissie dan van de Amerikaanse autoriteiten.

Graves was eind mei op bezoek in Nederland. Daar pleitte hij er namens Washington voor dat Nederland geen exportvergunningen meer moet afgeven voor de zogenoemde deep ultraviolet (duv)-chipmachines. Sinds 2019 heeft ASML van Den Haag geen toestemming meer gekregen voor de uitvoer van de uiterst geavanceerde extreme ultraviolet-machines, maar de regering Biden vindt dat niet ver genoeg gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-07T12:01:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.