Certificering cybersecurity wettelijk geregeld

Dit artikel delen:

De ministerraad heeft een wettelijk kader vastgelegd voor over de cybersecurity-certificering, de zogenaamde Cybersecurity Act. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) wordt aangeduid als de nationale instantie voor de certificering van cyberbeveiliging (NCCA).

Enkele dagen geleden werd de wet over de cybersecurity-certificering en aanwijzing van een nationale autoriteit voor cybersecurity-certificering gepubliceerd. Deze wet voert de Europese Verordening 2019/881 inzake de certificering van ict-technologieën op het gebied van cyberbeveiliging uit, de zogenaamde Cybersecurity Act.

De Cybersecurity Act biedt een kader voor de afgifte en erkenning van Europese certificaten voor cyberbeveiliging. Deze certificaten zijn gebaseerd op certificeringsschema’s voor cyberbeveiliging met een of meer van de zogenaamde zekerheidsniveaus (‘basis’, ‘substantieel’ of ‘hoog’). De bedoeling is de transparantie van de cyberbeveiligingszekerheid van producten, diensten en processen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie te verbeteren. ‘Dit zal het vertrouwen in en het concurrentievermogen van de digitale interne markt vergroten’, klinkt het in het persbericht. Het gebruik van certificeringen, waarin de Cybersecurity Act voorziet, blijft in principe wel vrijwillig.

CCB aangewezen

De verordening vereist dat op nationaal niveau een nationale autoriteit (NCCA) wordt aangewezen. Die moet erop toezien dat alle regels in verband met de Cybersecurity Act in ons land correct worden toegepast.

De federale ministerraad duidde het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) dus aan als de nationale autoriteit voor certificering van cyberbeveiliging (NCCA). Het CCB wordt uitgebreid met een certification team (CCB-Certification) dat begeleiding en ondersteuning zal bieden aan Belgische bedrijven bij het EU cybersecurity certificeringsproces.

Certificaten

Hoe gaat het in zijn werk? Om een Europees certificaat voor cyberbeveiliging te verkrijgen, moet men voldoen aan de eisen van de cyberbeveiligingsschema’s. Men stelt een conformiteitsverklaring op, of men vraagt een certificering aan bij een conformiteitsbeoordelingsinstantie (CAB) of de nationale certificeringsinstantie voor cyberbeveiliging (NCCA), in ons land dus het CCB. Waar u terecht komt, hangt af van het niveau.

Conformiteitsbeoordelingsinstanties die door de nationale accreditatie-instantie zijn geaccrediteerd, leveren Europese cyberbeveiligingscertificaten af met een zogenaamd ‘basisniveau’ of ‘substantieel niveau’ van zekerheid. Het NCCA zelf beheert de afgifte van de certificeringen op zekerheidsniveau ‘hoog’.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-11T10:22:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.