‘EU moet Russische desinformatie harder aanpakken’

Dit artikel delen:

De EU moet ook buiten Europa de strijd tegen Russische en Chinese desinformatie opvoeren. De Russen richten hun campagnes voor de verspreiding van desinformatie, zoals nepnieuws, namelijk steeds vaker op dichtbevolkte landen in continenten op het zuidelijk halfrond zoals Azië, Afrika en Zuid Amerika. VVD-Europarlementarier Bart Groothuis waarschuwt dat Europa buiten het eigen continent de strijd tegen desinformatie moet opvoeren.

Dat deed hij in een toespraak in een debat over Russische propaganda en anti-Oekraïense desinformatie in Straatsburg. Daarin stelde hij dat Poetin in Europa zowel op het slagveld als in de informatieoorlog terrein verliest, maar daarbuiten zijn invloedssfeer juist vergroot. ‘Dat gebeurt vooral door trollenfabrieken. Ik wil dat de EU ook buiten Europa de strijd tegen Russische en Chinese desinformatie opvoert’, aldus Groothuis.

‘Er wordt langzaam sympathie gewonnen voor een tiran die moord verkracht en steelt’, zei hij verwijzend naar de Russische president. ‘Trollenlegers maken dat denken mogelijk. Rusland en andere landen zoals China richten zich op tweederde van de wereldbevolking. En dat zou de EU ook moeten doen.’

Om het belang van de strijd tegen desinformatie te duiden, haalt Groothuis in een toelichting voor Computable verschillende bronnen aan zoals The Economist, en de Duitse krant Der Spiegel, waarin wordt gerapporteerd hoe trollenlegers helpen om dictators in Afrika aan de macht te krijgen en ook de verkiezingen in Duitsland en Italië beïnvloeden. Het verbaast hem dat er in de Nederlandse media nog weinig aandacht is voor het onderwerp.

DSA

Volgens Groothuis zijn er binnen Europa inmiddels goede initiatieven om de verspreiding van desinformatie aan te pakken. Hij geeft een opsomming van onder meer: de Digital Services Act, de Code of Practise, tientallen initiatieven over mediageletterdheid en het bestaan van vrije pers.

Hij zou graag zien dat de EU in een volgende fase via gezamenlijke en evoluerende maatregelen desinformatie tegengaat door deze uit te breiden naar de rest van de wereld, in het bijzonder het zuidelijk halfrond.

Als lid van de tijdelijke commissie INGE II hoopt hij binnenkort een nieuw rapport te presenteren met een concreet actieprogramma om desinformatie ook buiten de EU-grenzen aan te pakken.

Defensie

Bart Groothuis is sinds begin 2020 namens de VVD lid van het Europees parlement. Daarvoor was hij 11 actief op het ministerie van Defensie, onder meer als hoofd van het Bureau Cyber Security.

Hij zet zich in de politiek in voor ict-beleid waarin de bescherming van de burger centraal staat. Hij waarschuwt vaker voor digitale Russische inmenging in Europa en daarbuiten en was dit jaar genomineerd voor een Computable Award. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T11:53:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.