EU eens over subsidies aan chipindustrie

Dit artikel delen:
Subsidie

De EU-lidstaten zijn het eens geworden over een (gewijzigd) plan om 45 miljard euro te investeren in nieuwe chipsfabrieken. Daarmee is de European Chips Act, die de afhankelijkheid van Amerikaanse en Aziatische fabrikanten moet verminderen, op een oor na gevild. De EU heeft een voorstel van de Europese Commissie unaniem aangenomen.

Op 1 december komen de EU-ministers bijeen om hun handtekening onder het plan te zetten. Volgend jaar is nog een debat met het Europees Parlement nodig, Als dat achter de rug is, kan het voorstel worden omgezet in een verordening. De EU hoopt dat met subsidiegeld aangevuld met private investeringen de Europese chipproductie weer is aan te zwengelen tot een marktaandeel van twintig procent in 2030. Nu bedraagt dat aandeel een schamele acht procent.

Afgelopen februari kondigde de EU al investeringsplannen aan. Maar die zijn enigszins aangepast. Aanvankelijk zag het er naar uit dat alleen de meest geavanceerde chipproductie in aanmerking kwam voor subsidie. Maar nu vallen ook oudere generaties er onder zolang die chips innovaties bevorderen op het terrein van rekenkracht, energie-efficiëntie, milieuvoordelen en ai. Overigens is de financiering nog niet volledig geregeld, aldus Reuters.

De Europese Commissie wilde eerst geld weghalen bij bepaalde onderzoeksprogramma’s die in een ruim jasje zitten, en allerlei ongebruikte potjes gebruiken. Maar landen die weinig kans maken op de nieuwe chipfabrieken, verzetten zich daartegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-24T10:06:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.