Collibra werkt voortaan met Nederlandse topholding

Dit artikel delen:

Collibra, een van Belgiës meest prominente techbedrijven, verhuist formeel naar Nederland om gebruik te maken van de fiscaal gunstiger regeling voor aandelenopties. De specialist in datamanagement is opgetuigd met een Nederlandse topholding.

De verandering is puur fiscaal-juridisch van aard. Het Belgische systeem van aandelenopties maakte het Collibra op de lange termijn moeilijk om buitenlands talent te werven. Vooral voor Amerikanen is een goede optieregeling belangrijker dan het vaste salaris dat ze bij aanstelling krijgen. Collibra telt momenteel 1.300 medewerkers waarvan achthonderd Amerikanen.

Volgens Collibra-topman Van de Maele willen die werknemers hun aandelenopties op een ‘cashless’ manier kunnen uitoefenen. In Amerika kunnen werkgevers de gestegen waarde van zo’n optie uitkeren zonder dat betrokken medewerkers iets hoeven te doen. Het Belgische fiscale regime voorziet niet in die mogelijkheid. Werknemers moeten de aandelen ook echt aankopen alvorens ze hun winst kunnen verzilveren. Bovendien zit er tijd tussen het uitoefenen van de optie en het verkrijgen van de onderliggende aandelen. Gedurende deze periode loopt de werknemer het risico dat deze aandelen minder waard worden. Van de Maele vindt de Belgische regeling voor de werkgever ook complex.

Schaarse taltenten

Onlangs stemde het Nederlandse parlement in met een verbeterde regeling voor beloning in aandelen. Jonge bedrijven kunnen daardoor gemakkelijker (it-)specialisten en ander schaarse talenten aantrekken. Ook medewerkers van scale-ups mogen de belasting over de aandelenopties die ze krijgen, op een later moment betalen. Ze kunnen die fiscale afdracht doen als die opties zijn verzilverd, wat natuurlijk veel makkelijker is. De regeling is eigenlijk bedoeld voor startups maar ook grotere bedrijven zoals Collibra kunnen er gebruik van maken.

Hoewel Van de Maele dat niet met zoveel woorden zegt, lijkt de juridische verandering mede ingegeven door de wens op termijn naar de beurs te gaan. Een jaar geleden haalde Collibra bij een financieringsronde 250 miljoen dollar, wat de waardering van het softwarebedrijf op 5,25 miljard dollar bracht. Door het verslechterde beursklimaat kan die waardering overigens wel zijn gezakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-30T11:07:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.