Europa ontvouwt plannen voor grootschalige drone-markt

Dit artikel delen:

De Europese Commissie wil op grote schaal commerciële drone-vluchten in de EU mogelijk maken. Dit moet nieuwe kansen bieden voor Europese fabrikanten van drones.

Om de afhankelijkheid van Chinese fabrikanten te verminderen, heeft de Commissie een stappenplan ontwikkeld voor drone-technologie. Nieuw onderzoek en innovatie zijn nodig op gebied van de technologische bouwstenen voor drones. De EU kan concurrerend worden door de artificiële intelligentie (ai), robotica, halfgeleiders en mobiele communicatie te verbeteren.

De Commissie heeft deze week haar drone-strategie 2.0 aangenomen. Daarin staat een visie beschreven op de verdere ontwikkeling van de Europese markt voor drones. De strategie is gebaseerd op het EU-veiligheidskader voor de exploitatie van drones. Volgens de Commissie bevat dat kader de meest geavanceerde technische voorschriften ter wereld.

Er komt ook een vrijwillig keurmerk voor cyberveilige drones. Verder wordt gewerkt aan een online-platform ter ondersteuning van duurzame innovatieve mobiliteit door de lucht. Eveneens in voorbereiding zijn gemeenschappelijke regels voor de luchtwaardigheid van drones en nieuwe opleidingseisen voor drone-piloten.

145.000 banen

De Europese markt voor drone-diensten kan tegen 2030 een omvang bereiken van 14,5 miljard euro. Dit kan 145.000 banen opleveren. Drones vliegen thans al honderdduizenden uren veilig door het Europese luchtruim, bijvoorbeeld om infrastructuur in kaart te brengen, olielekkages te controleren of bodemmonsters te nemen. Ook projecten voor medische luchtleveringen en het vervoer van medische monsters tussen gezondheidsdiensten boeken flink vooruitgang. In januari wordt de U-space ingevoerd, een Europees systeem voor veilig verkeersbeheer dat de basis zal vormen voor nog meer dronevluchten.

De Commissie denkt dat in 2030 drones dagelijks worden ingezet voor noodhulp, kartering, beeldvorming, inspectie en bewaking alsook de dringende levering van kleine zendingen zoals biologische monsters of geneesmiddelen. Ook luchttaxi's voor passagiersvervoer zullen dan gewoon zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-02T10:03:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.