EU-ministers eens over Ai Act

Dit artikel delen:
Responsible ai artificial intelligence kunstmatige intelligentie

De Europese telecom-ministers hebben in Brussel een akkoord bereikt over de zogenoemde kunstmatige intelligentie-verordening (Ai Act). Daarmee krijgt deze technologie ook in Nederland een extra impuls.

Het gaat om basisafspraken over de werking van ai-producten en de ondersteuning van gebruikers van ai-systemen, zoals mkb’ers. Over deze Ai Act gaan het Europees Parlement en de Europese Commissie nu verder onderhandelen. Het streven is om in het najaar van 2023 een definitief akkoord te bereiken, waarna lidstaten de verordening in eigen land gaan doorvoeren.
Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) maakt kunstmatige intelligentie (ai) digitale innovaties in onze maatschappij mogelijk. Denk aan betere of minder belastende medische diagnoses en behandelingen. En bijvoorbeeld de maakindustrie kan hierdoor efficiënter gaan produceren. De minister wijst op de noodzaak om goedwerkende en veilige ai-systemen te waarborgen. ‘Dit akkoord is een goede stap op weg naar de juiste balans daartussen', aldus Adriaansens.

Rechten van burgers

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) wijst erop dat dit akkoord ook de fundamentele rechten van burgers beschermt. ‘Burgers moeten weten wanneer er kunstmatige intelligentie wordt ingezet. Ook moeten burgers een klacht in kunnen dienen als ze denken dat ze benadeeld worden door een ai-systeem.’ 
De Ai Act schept duidelijkheid voor ai-ontwikkelaars wanneer zij hun producten op de Europese markt willen aanbieden. De wettelijke verplichtingen, zoals een keuring, gelden straks alleen voor hoogrisico-ai-systemen die bijvoorbeeld invloed hebben op de kansen van personen op de arbeidsmarkt, de rechtspraak, de financiële dienstverlening of medische apparaten. Ongeveer vijftien procent van alle ai-systemen valt hieronder. 
Tegelijkertijd zorgen de Europese regels voor een gelijk speelveld; ook niet-Europese aanbieders van ai-producten en -dienstverlening moeten hieraan voldoen als zij hun producten hier verkopen. Organisaties die ai inzetten, zoals mkb’ers, kunnen er straks op vertrouwen dat deze goed werken en daarbij ondersteuning krijgen van de ontwikkelaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-07T12:05:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.